FLAGGERMUS: 100 000 flaggermus har kommet til Batemans Bay siden april. Regjeringen har bevilget 15 millioner kroner til kommunen for å fjerne dem. Foto: Scanpix / Davida MaChing / AP
FLAGGERMUS: 100 000 flaggermus har kommet til Batemans Bay siden april. Regjeringen har bevilget 15 millioner kroner til kommunen for å fjerne dem. Foto: Scanpix / Davida MaChing / APVis mer

100 000 flaggermus har invadert by og sprer «stinkbomber»: - Vi kan ikke åpne vinduene

Batemans Bay har fått besøk av kjempe-«batmans».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innbyggerne i byen Batemans Bay i delstaten New South Wales i Australia, har siden april fått over 100 000 nye innbyggere.

Det har skapt store problemer for de opprinnelige innbyggerne.

Det skriver Nyhetsbyrået AP.

Flaggermusene har blant annet satt seg på kraftledninger som har ført mange timers strømbrudd flere ganger.

Regjeringen i Australia ser på dette som alvorlig og har bevilget over 15 millioner kroner for å få dem bort, skriver ABC News.

Flaggermusenes sure avføring har også ført til at lakken på biler har blitt ødelagt, og særlig flaggermushannene legger igjen svært sterk lukt.

Irriterer lokale

Invaderingen får innbyggerne i Batemans Bay til å reagere.

- Jeg løper mye til vanlig, men etter bare 5 kilometer er jeg dekket av tiss, eller hva det nå enn er. Det er ekkelt. De bæsjer på alt, sier innbygger Kim Swadling til AP.

Også en annen innbygger reagerer.

- Det lukter helt forferdelig. Vi kan ikke åpne vinduene, for det er jo nesten sånn at vi smaker det, sier Danielle Smith til samme avis.

Ifølge den britiske avisa mister barn nattesøvnen og ifølge forskere har flere blitt deprimerte fordi de føler seg fanget innendørs på grunn av lukten og støyen.

Prøver å løse problemet

De nye innbyggerne i Batemans Bay er gråhodet flaggermus og er Australias største flaggermusart. Siden april har det blitt registrert rundt 100 000 flaggermus i området. Det vil si at det lever 12 flaggermus per innbygger i Batermans Bay.

Gråhodet flaggermus kan veie en kilo og ha et vingespenn på en meter. Blir du bitt av disse kan du få et rabis-lignende virus, og det har krevd tre liv i Australia de siste 20 årene, ifølge AP.

FORSTYRRER: Siden 1990-tallet har antall flaggermus økt og det har ført til større konsekvenser for innbyggerne i Batemans Bay. Foto: Scanpix / Davida MaChing / AP
FORSTYRRER: Siden 1990-tallet har antall flaggermus økt og det har ført til større konsekvenser for innbyggerne i Batemans Bay. Foto: Scanpix / Davida MaChing / AP Vis mer

Ifølge den australske avisa Daily Telegraph skal flaggermusene fjernes - uansett hva som kreves.

- Det er ingen tvil om at det er av nasjonal interesse å bistå Batemans Bay og løse denne uholdbare situasjonen, sier miljøminister Greg Hunt til Daily Telegraph.

Allerede har tusenvis flaggermus flyktet nordover i landet, men fortsatt er det mange som gjenstår.

Regjeringen i Australia har gitt kommunen dispensasjon fra miljøvernloven for å kunne jage flaggermusene uten å drepe dem.

Et av tiltakene er å hogge ned trær som flaggermusene oppholder seg i, slik at de ikke kommer tilbake neste år.

Tiltrekker seg urbane strøk

Flaggermusene har brukt Batemans Bay som habitat siden 2012, men antallet har økt med årene.

Ifølge flaggermusforsker Kerry Parry-Jones ved Sydney University har flaggermus trukket til urbane strøk siden 1990-tallet.

- Vi vet lite om hvorfor flaggermus «urbaniserer». Det er en ulempe for alle, både innbyggerne og flaggermusene, men det kan ha noe å gjøre med habitatødeleggelse andre steder i landet, sier Parry-Jones til AP.