Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 000 hjemløse etter jordskjelv i Kina

760 døde etter jordskjelvet i Qinghai.

LETER I RUINENE: Redningsarbeidere og lokalbefolkningen leter etter jordskjelvofre. Redningsarbeidet er vanskelig fordi det rammede området i Qinghai-provinsen i Kina ligger i stor høyde, over 4 000 meter over havet. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
LETER I RUINENE: Redningsarbeidere og lokalbefolkningen leter etter jordskjelvofre. Redningsarbeidet er vanskelig fordi det rammede området i Qinghai-provinsen i Kina ligger i stor høyde, over 4 000 meter over havet. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Stadig flere mennesker blir funnet døde i ruinene etter jordskjelvet i provinsen Qinghai nordvest i Kina.
Samtidig har om lag 100 000 mennesker mistet hjemmene sine.

Ifølge nyhetsbyrået Xinhua var det torsdag funnet 760 døde etter jordskjelvet, mens 243 personer fortsatt er savnet.

Ytterligere 11 477 personer skadd, og 1 174 av disse har skader som er alvorlige eller livstruende.

Jordskjelvet jevnet 15 000 boliger med jorden, og om lag 100 000 mennesker ble hjemløse, melder Røde Kors.

Kinas president Hu Jintao avbrøt i dag et besøk i Brasil som følge av jordskjelvet, som hadde en styrke på 6,9.

Samtidig besøkte statsminister Wen Jiabao jordskjelvområdet.

- Så lenge det er det minste håp, vil vår innsats være 100 prosent. Deres katastrofe er vår katastrofe, deres lidelse er vår lidelse, sa Wen til ofrene.

Vanskelig hjelpearbeid

Yushu fylke, som ble hardest rammet av skjelvet onsdag, ligger på det tibetanske fjellplatået i en høyde på over 4 000 meter over havet.

Hjelpearbeidet er vanskelig i stor høyde.

- Redningsarbeidet er fysisk og teknisk mer krevende for mannskapene fordi det er mindre oksygen i lufta på platået, sier He Xiong, leder for Beijings senter for sykdomsprevensjon og kontroll, til den engelskspråklige avisen China Daily.

Han deltok i redningsarbeidet etter jordskjelvet i Sichuan-provinsen i mai 2008 der nesten 87 000 omkom.

En kolonne med lastebiler med mat, telt og redningsmannskaper krabbet i snøen langs den lange, svingete veien til det avsidesliggende området høyt oppe på fjellplatået i Yushu der mange av ofrene tilbrakte en iskald natt ute.

- Det er skadde i gatene overalt, mange mennesker blør fra hodeskader, sa den lokale talsmannen Zhuohuaxia til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua i dag.

Det er kuldegrader om natten, og mange har bare det de sto og løp i da skjelvet skjedde i går morges lokal tid.

Forsyninger på vei

Mange av innbyggerne har desperat behov for medisinsk hjelp, og det er stor mangel på de mest elementære medisiner og medisinsk utstyr.

- Det største problemet nå er at vi mangler telt, vi mangler medisinsk utstyr, medisiner og helsepersonell, sa Zhuohuaxia.

Det kinesiske forsvaret har sendt 100 fallskjermsoldater og 1 500 andre soldater til å delta i hjelpearbeidet, ifølge China Daily.

Men etter jordskjelvet i Sichuan for to år siden var det bare 15 av 100 fallskjermsoldater som nådde sine mål da de hoppet for å bistå ofre i 5 000 meters høyde, ifølge offisielle medier.

Alt i alt var over 5 000 redningsarbeidere, inkludert soldater, på vei til området i dag.

Samtidig skulle myndighetene sende 5 000 telt, 50 000 frakker og 50 000 tepper til jordskjelvofrene.

Skolebarn mistet livet

Flere hundre mennesker er trolig fanget under ruinene, og redningsarbeidere gravde med bare hendene for å nå dem mens de ventet på tyngre utstyr.

Blant de omkomne er minst 66 skolebarn og 10 lærere fra 3 skoler, ifølge statlige medier.

Minst elleve skoler er ødelagt av skjelvet, ifølge provinsens utdanningssjef Wang Yubo.

Meldingen framkaller vonde minner fra skjelvet i 2008, da mange skoleelever mistet livet i dårlige skolebygninger som falt som korthus.

De første bildene fra kommunesenteret Jiegu viste lange hauger med murstein og murblokker der det tidligere sto hus.

(NTB)


JORDSKJELVOFRE: Et lite barn skadd i jordskjelvet venter på transport til nærmeste sykehus. Minst 617 mennesker mistet livet i skjelvet, og ifølge Røde Kors ble om lag 100 000 mennesker hjemløse. Foto: REUTERS/SCANPIX
JORDSKJELVOFRE: Et lite barn skadd i jordskjelvet venter på transport til nærmeste sykehus. Minst 617 mennesker mistet livet i skjelvet, og ifølge Røde Kors ble om lag 100 000 mennesker hjemløse. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!