- 100 000 martyrer står klare

Nær en halv million mennesker demonstrerer i Gaza i dag etter drapet på Hamas-leder Ahmed Yassin. Drapet møter kraftig internasjonal fordømmelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA/OSLO (Dagbladet.no): Dagbladet.no er på vei inn mot Gaza by som koker etter drapet på Hamas-lederen i natt. Over 400 000 mennesker marsjerer i gatene i Gaza og roper ut sin vrede over Israel. Det bor omlag 1,2 millioner mennesker i området.

- Vi skal bringe død over hvert eneste hus i Israel, lover Hamas etter rakettangrepet mot Ahmed Yassin i natt. Den nesten blinde og sterkt bevegelseshemmede Hamas-lederen befant seg utenfor moskéen da følget hans ble truffet av raketter fra israelske kamphelikoptre. Tilsammen sju mennesker ble drept i angrepet, blant annet flere av Yassins livvakter.

Også to av hans sønner er rammet av angrepet. Den ene har mistet et bein og tilstanden hans regnes som alvorlig. Den andre sønnen ble lettere skadd.

Drept i sammenstøt

Angrepet i natt har utløst en voldsbølge mot israelske soldater som overvåker palestinerne i Gaza. Blant annet ble 10 mennesker drept i byen Khanyounis sør i Gaza etter at palestinske barn begynte å kaste stein mot israelske soldater. De åpnet ild som svar på steinkastingen. Det er uklart om barn er drept etter sammenstøtene. I Gaza by er minst tre mennesker drept i nattas israelske raid mot Hamas-ledelsen.

En 19 år gammel palestiner angrep tre mennesker i nærheten av en militærbase i Ramat Gan i dag. Mannen hoppet ut av en bil og skadet tre personer med øks. Ifølge israelsk politi skal 19-åringen ha gjort dette som en hevn etter Yassins død.

Venter invasjon

Ifølge palestinske kilder er det fullt kaos i Gaza nå fordi ingen helt vet hva som vil skje. Mange innbyggere frykter at Israels hær vil invadere Gaza om kort tid. Derfor har mange innbyggerne begynt å bygge barrikader av sandsekker for å møte eventuelle israelske soldater og en mulig invasjon.

Internasjonale journalister ble i morges stanset av israelske myndigheter da de forsøkte å ta seg inn i Gaza. Dagbladet.no ble holdt igjen på grensa, men ble for kort tid siden sluppet gjennom de israelske sperringene i en av to puljer.

Hamas-lederen Ahmed Yassin ble gravlagt i formiddag og titusener fulgte han til grava mens de sverget hevn over Israel.

Sverger hevn

Da Yassin ble utsatt for et drapsforsøk av israelske styrker i fjor høst svarte Hamas med to selvmordsaksjoner i henholdsvis Jerusalem og Tel Aviv. Dengang ble 15 mennesker drept og minst 75 skadd.

Nå er han drept og Hamas lover at hundrevis av israelere vil død som et resultat.

- Vi har over 100 000 martyrer og bomber klare, sier en Hamas-leder.

Hamas sier at Ariel Sharon med drapet i natt har åpnet helvetes porter. PLO erklærte i dag tre dagers landesorg etter drapet på Yassin.

Fordømmes

Ledere fra hele verden har i dag tatt avstand fra Israels drap på den palestinske Hamas-lederen. EUs utenriksministere har i en felles uttalelse i dag fordømt drapet. Det samme har utenriksminister Jan Petersen. Den arabiske liga kaller Israels angrep for statsterrorisme, mens Jordan sier at Israel har utført en massakre. Britenes utenriksminister, Jack Straw sier at Israels handling bryter med folkeretten og må anses for å være ulovlig.

Palestinerens president Yasser Arafat sitter i dag i krisemøte etter drapet. Det er annonsert flere møter utover dagen med interasjonale ledere og diplomater for å finne ut hvordan man skal møte den nye opptrappingen av konflikten i Midtøsten.

RASENDE: Likvideringen utløste straks opptøyer i Gaza.
SOLIDARISK: PLO-leder Yasser Arafat ber for Hamas-lederen i dag.