Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 000 oljejobber borte

Fra toppen i fjor sommer har over 100 000 av verdens oljeansatte mistet jobben.

 100.000:  Fra toppen i fjor sommer har et drøss av oljejobber forsvunnet i verden. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
100.000: Fra toppen i fjor sommer har et drøss av oljejobber forsvunnet i verden. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Det hevder rekrutteringsselskapet Swift Worldwide Resources i en ny rapport.

- Problemet er usikkerhet, uvisshet om hvorvidt det finnes jobber der ute, kommenterer adm. direktør Tobias Read til Bloomberg.

- I syv år var det mangel på folk, og nå er det for første gang for mange.

Ifølge Read ansettes det praktisk talt ikke nye personer i sektoren.

Globalt har de store oljeselskapene lagt frem planer om å kutte kostnadene med minst 300 mrd. kroner, som følge av at oljeprisen er mer enn halvert siden i fjor sommer. Blant dem som svinger øksen er BP, Royal Dutch Shell og Rosneft, skriver Finansavisen.

Enorme kostnadskutt Australia, som også har tapt på lavere kullpriser, er blant landene som er hardest rammet.

Og i Nordsjøen utgjør jobbkuttene allerede over 11 500, ifølge tall fra DNB Markets og fagforeningen Unite. Analysefirmaet Menon Business Economics estimerer at ytterligere 30 000 norske og britiske arbeidsplasser kan forsvinne.

- Vårt kontor i Stavanger har naturlig nok merket oljeprisfall og nedbemanning i sektoren, og dette har resultert i at også andre bransjer og selskaper er avventende med å foreta nyansettelser i denne byen, sier seniorrådgiver Johannes Westersø i Capus HR Management til Finansavisen.

Rekrutteringseksperten opplyser at mange nye klienter er tidligere oljearbeidere som nå ønsker en annen type stilling i hovedstaden.

- Det kan også bli tøffere som nyutdannet å få seg jobb, idet mange som tidligere ble absorbert av oljesektoren nå vil være med å konkurrere om andre stillinger, sier Westersø.

Flere nyheter Tusenvis av oljejobber kuttes 10.000 oljejobber er borte Nav-kø i Hordaland hvis oljejobber forsvinner

Hele Norges coronakart