100 000 på hjørnet

Går det som de store bankene legger opp til, vil du snart kunne låne opptil 100 000 kroner via minibanken. I framtidas minibank vil du også kunne sette inn penger, overføre penger, tegne enkle forsikringsavtaler og bestille teater- og flybilletter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens minibanker er modne for skraphaugen. Tida da du bare kunne ta ut kontanter er forbi. Nå kommer en ny generasjon minibanker som blant annet gir deg lån like kjapt som det tar å få en hårklipp.

Det eneste du trenger å gjøre er å trykke på en knapp, taste inn dine personalia og snakke on-line med en bankfunksjonær. Samme dag står pengene, oppad begrenset til 100 000 kroner, på kontoen din.

Svar på 20 minutter

- Mange synes det er pinlig å gå opp til en person og spørre om lån. Det er mye lettere å takle et «nei» fra en maskin, sier markedsdirektør Mats Olofsson i NCR - som produserer mer enn 90 prosent av minibankene i Norge.

- Når vi har fått den informasjonen vi trenger kan kunden snakke 'live' med en on-line bankfunksjonær. Innen 20 minutter får kunden vite om han får lånet, sier vise-informasjonssjef Sten Törnsten i SE-Banken til Dagbladet.

SE-Banken tilbyr allerede lån via minibank på filialer i Stockholm sentrum. Tjenesten har vist seg populær.

Ny generasjon

Den nye generasjonen minibanker lar deg også sette inn penger, veksle og overføre penger, samt betale regninger.

Norske banker er tilbakeholdende med opplysninger, av konkurransehensyn, men lover at den nye generasjonen maskiner vil komme til Norge i løpet av året.

- De nye maskinene kan gjøre det meste, men det er opp til bankene hvilke tjenester de ønsker å tilby kundene sine, sier Olofsson.

I første omgang er det de store bankene som Den norske Bank, Kreditkassen og Sparebanken NOR som vil ta i bruk de nye minibankene, men de venter med å legge inn låne-funksjonen.

Verken Landsbanken eller Postbanken har foreløpig planer om å skifte ut sine minibanker.