100 000 protesterte mot Bush

Alt fra skoleelever til bestemødre deltar i den enorme protesten mot londonbesøket til George W. Bush. Politiet frykter voldsorgier utover kvelden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Protesttoget begynte allerede i dag klokka 12 lokal tid, men fortsatt er gatene i London fulle av demonstranter. Scotland Yard har anslått at 70 000 mennesker demonstrerer mot Bush. Men «Stop The War Coalition», som arrangerer demonstrasjonen, mener at det riktige tallet er mellom 150 000 og 200 000 mennesker.

Uansett er dette trolig den største demonstrasjonen som har vært arrangert på en vanlig ukedag i London

Demonstrantene bar plakater der det sto at Bush var verdens største terrorist og at han må stoppes. «Go home Bush - and take Blair with you» og «Oxford students say stop mad cowboy disease» var også blant parolene.

Vanlige folk

Men demonstrasjonen dreide seg ikke bare om det kontroversielle statsbesøket og krigen i Irak. Flere krevde frihet for det palestinske folket, nedrustning av atomvåpen og tiltak som stanser den globale oppvarmingen.

- Dette handler ikke bare om Irak. Folket her er mot Coca-Cola, de er mot Starbucks og de vil ha et fritt Tibet, sier Somjen Frazer (21).

- Vi er ikke den vanlige forsamlingen anarkister med fett hår. Vi er vanlige folk, sier Oliver Fisk (23).

På Trafalgar Square ble det reist en fem meter høy Bush-statue i pappmasjé. Den ble revet, på samme måte som statuen av Saddam Hussein gikk i bakken da USA tok Bagdad 9. april i år. Bush-statuen bar en rakett, og hadde en liten Tony Blair-etterlikning i lomma.

50 arrestert

Bare 50 mennesker er arrestert siden tirsdag, og de fleste av dem er tatt for tyveri, fyll og narkobesittelse. Men politiet frykter at det kan gå langt hardere for seg utover kvelden og natta. Rundt tusen yrkesdemonstranter har kommet til London fra andre europeiske land.

- Og de har ingen planer om at dette skal bli en fredelig demonstrasjon uten trøbbel, sier politisjef Sir John Stevens.

5123 politifolk er ute i gatene for å sørge for ro og orden. De kan få en tøff jobb de neste timene.

Kilder: AP, CNN, Sky, PA, BBC

DEMONSTRETE: Rundt hundre tusen demonstranter var ute i Londons gate i kveld.
REV BUSH: Demonstrantene rev ned den fem meter høye Bush-statuen.
REV SADDAM: De etterliknet denne episoden 9. april da Saddam-statuen ble revet i Bagdad.