100 000 Stasi-navn på nettet

Tyske nettaktivister har lagt ut navnet på 100 000 Stasi-agenter på nettet. Tysk politi vet ikke hvor navnene kommer fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gang tidlig i januar ble lista lagt ut på et nettsted med det uskyldige navnet www.nierenspende.de («Nyredonasjon»). Tysk politi vet ikke hvem som har lagt ut lista, eller hvordan vedkommende har fått tak i navnene, men det originale «nyre»-nettstedet er nå nedlagt.

Lista lever likevel videre, og på en hjemmeside på Xoom.com finner du en begrenset utgave av den med med noen hundre navn, i tillegg til ymse Stasi-dokumenter, oversikt over regelverk, forkortelser og lignende.

- Det er ei liste som ser ut til å være veldig lik vår, sier Johann Legner, talsmann for den tyske mappekommisjonen som rår over de enorme Stasi-arkivene, til den britiske avisa The Independent. Han innrømmer at når lista først er spredt på nettet er det håpløst å stanse den. - Det ville blitt et helt håpløst katt-og-mus-spill.

Folkene bak offentliggjøringen på internett skjuler seg bak betegnelsen «fellesregister-gruppen», men politiet ved ifølge ikke hvem dette er eller hvordan gruppen har fått tilgang til Stasi-arkivene.

Det er ulovlig å offentliggjøre navnene på tidligere Stasi-agenter i Tyskland, noe ukeavisa «Die Andere» fikk merke da de offentliggjorde deler av lista i 1991.

Avisa ble funnet skyldig i lovbrudd, og offentliggjøringen skal ha ført til dødstrusler mot de ansvarlige.

- Se lista selv
- Se lista selv Vis mer