100 000 Stasi-navn på nettet

Tyske nettaktivister har lagt ut navnet på 100 000 Stasi-agenter på nettet. Tysk politi vet ikke hvor navnene kommer fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En gang tidlig i januar ble lista lagt ut på et nettsted med det uskyldige navnet www.nierenspende.de («Nyredonasjon»). Tysk politi vet ikke hvem som har lagt ut lista, eller hvordan vedkommende har fått tak i navnene, men det originale «nyre»-nettstedet er nå nedlagt.

Lista lever likevel videre, og på en hjemmeside på Xoom.com finner du en begrenset utgave av den med med noen hundre navn, i tillegg til ymse Stasi-dokumenter, oversikt over regelverk, forkortelser og lignende.

- Det er ei liste som ser ut til å være veldig lik vår, sier Johann Legner, talsmann for den tyske mappekommisjonen som rår over de enorme Stasi-arkivene, til den britiske avisa The Independent. Han innrømmer at når lista først er spredt på nettet er det håpløst å stanse den. - Det ville blitt et helt håpløst katt-og-mus-spill.

Folkene bak offentliggjøringen på internett skjuler seg bak betegnelsen «fellesregister-gruppen», men politiet ved ifølge ikke hvem dette er eller hvordan gruppen har fått tilgang til Stasi-arkivene.

Det er ulovlig å offentliggjøre navnene på tidligere Stasi-agenter i Tyskland, noe ukeavisa «Die Andere» fikk merke da de offentliggjorde deler av lista i 1991.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer