100 afghanere kan få bli i Norge

Etter at Stornemnda lar to afghanere få bli i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stornemnda har besluttet at to afghanere som kun har tilknytning til ustabile områder i hjemlandet, får bli i Norge likevel. Dette kan få betydning for 100 afghanere som skal få sine klagesaker behandlet.

– Det kan dreie seg om ca én firedel av de 400 sakene vi fortsatt har til behandling, sier direktør i Utlendingsnemnda (UNE) , Terje Skjeggestad, til Dagbladet.no

Stornemdas vedtak er fattet etter at to klagesaker fra afghanere, som kun har tilknytning til ustabile områder i landet, er behandlet. Skjeggestad legger vekt på at dette er en videreføring av allerede eksisterende praksis fra UNEs side.

– Uttalelsene fra stornemnda til UNE er en videreføring av praksisen i den senere tid, sier Skjeggestad.

Stornemnda behandlet sakene etter anmodning fra Arbeids- og Inkluderingsdepartementet (AID). Stornemnda ble etablert for å behandle saker av prinsipiell betydning og bidra til å sikre likebehandling og avklaring knyttet til framtidig praksis.

Stornemnda mener at så lenge FNs høykommisær for flyktninger (UNCHR) har en så dominerende rolle som kilde for situasjonen i Afghanistan, må disse anbefalingene normalt tas til følge.
 

UNCHR mener at personer som kun har tilknytning til ustabile områder i Afghanistan blir gitt oppholdstillatelse  - også i de tilfellene der de ikke har individuelle beskyttelsesbehov.

Stornemnda mener UNCHRs anbefalinger skal ligge til grunn for den generelle behandlingen av sakene, men at alle sakene vil bli behandlet individuelt.

FORAN STORTINGET: Afghanske flyktninger demonstrerte foran Stortinget for å slippe å bli sendt hjem til Afghanistan. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
FORAN STORTINGET: Afghanske flyktninger demonstrerte foran Stortinget for å slippe å bli sendt hjem til Afghanistan. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

- Det vil fremdeles være mulig å sende tilbake, også unntaksvis i strid med høykommisærens anbefaling, sier Sjeggestad.

De fleste afghanersakene vil ikke bli berørt av uttalelsene.

I Norge er det 6000 afghanere med lovlig opphold i dag. UNE har mottatt ca 1500 klagesaker, og 1100 av disse er behandlet. 900 av disse har fått endelig avslag.

FØLGER PRAKSIS: Direktør i Utlendingsnemda, Terje Skjeggestad.