SELFIE MED LENIN: Det var i Razliv Lenin gjemte seg sommeren 1917. 100 år etter er det et museum med en stor statue av revolusjonslederens hode her.  Foto: Henning Lillegård
SELFIE MED LENIN: Det var i Razliv Lenin gjemte seg sommeren 1917. 100 år etter er det et museum med en stor statue av revolusjonslederens hode her. Foto: Henning LillegårdVis mer

100 år etter Lenins revolusjon er Russland fortsatt på jakt etter sitt selvbilde

Revolusjonen som snudde verden på hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Vladimir Ilitsj Lenin var mannen som satte Russland og hele verden på hodet. Revolusjonen han ledet kom til å dominere det 20. århundres historie. Uten ham ingen kommunisme, slik vi kom til å kjenne den. Uten ham ingen reaksjon og ingen Hitler, slik blant ennet historikeren Orlando Figes skriver. Uten ham, trolig ingen deling av verden i øst og vest etter 2. verdenskrig.

Den russiske revolusjonen - som ble Lenins revolusjon - la an tonen for hele det forrige århundres historie. Det er 100 år siden i disse dager.

Sol og fint vær

Det er 3. april 1917 i den russiske hovedstaten Petrograd. Byen skiftet navn i 1914 fordi Russland var i krig med Tyskland og Østerrike i 1. verdenskrig, og kunne ikke ha et tysk-klingende navn som St. Petersburg. Den siste tsar, Nikolai 2., som nettopp har abdisert, kan i sin dagbok melde om sol og fint vår-vær. Men sola har gått ned når toget fylt med russiske revolusjonære ruller inn på Finland-stasjonen i den russiske hovedstaden. Det er seint på kveld når Vladimir Ilitsj Lenin setter sine bein på russisk jord etter 17 år i eksil, bare avbrutt av en gjestevisitt under revolusjonen i 1905.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn