Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 år gamle bilder funnet i Antarktis

Skjult skatt i Scotts hytte.

OM BORD:  Bildet viser leder for den vitenskapelige delen av Endurance-ekspedisjonen, Alexander Stevens, på skipet «Aurora» i McMurdo-sundet. Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org
OM BORD: Bildet viser leder for den vitenskapelige delen av Endurance-ekspedisjonen, Alexander Stevens, på skipet «Aurora» i McMurdo-sundet. Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). Negativer av bilder som er tatt for om lag hundre år siden er funnet en hytte på Kapp Evans, som ble bygget for sydpolekspedisjonen til Robert F. Scott.

I en liten eske i et hjørne lå det 22 negativer av nitratfilm, fastfrosset i en isblokk. Det var konservatorer som jobber for den newzealandske organisasjonen Antarctic Heritage Trust som fant eska.

Organisasjonen har igangsatt et restaureringsprosjekt av alle hyttene i Antarktis.

Hytta ble bygget for Terra Nova-ekspedisjonen, som hadde som formål å bli den første til å nå det geografiske Sydpolen. Scott nådde Sydpolen 17. januar 1912, bare for å finne ut at vår egen Roald Amundsen hadde nådd målet 33 dager tidligere. På vei tilbake møtte Scott og hans uvær og hard kulde, og de omkom i slutten av mars 1912.

Unike bilder Rosshavgruppen, som var en del av Ernest Shackletons Endurance-ekspedisjon flyttet inn i hytta i 1915. Det er de som har etterlatt seg negativene.

STRANDET:  Etter at «Aurora». slet seg løs og gikk tapt, ble ti menn tvunget til å overvintre i en av Scotts hytter på Kapp Evans. Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org
STRANDET: Etter at «Aurora». slet seg løs og gikk tapt, ble ti menn tvunget til å overvintre i en av Scotts hytter på Kapp Evans. Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org Vis mer

- Så vidt jeg vet, er dette første gang man har funnet negativer av bilder som aldri har blitt framkalt fra Antarktis heroiske tidsalder. Det fins veldig få bilder fra den ekspedisjonen, sier administerende direktør Nigel Watson i Antarctic Heritage Trust i en pressemelding.

Bildene ble fraktet til Wellington, hvor de ble restaurert og kopiert.

«Endurance»-ekspedisjonen Ernest Shackletons «Endurance»-ekspedisjon i Antarktis hadde som formål å krysse Antarktis.

Etter at Roald Amundsen hadde erobret Sydpolen, anså Shackleton kryssingen av kontinentet for å være den siste store utfordringen i Antarktis. Ekspedisjonen mislyktes i å nå sitt mål, men regnes likevel for å være en av de største bragdene i den heroiske tidsalder.

Rosshavsgruppen oppgave var å legge ut en rekke forsyningsdepoter over Rossbarrieren fra McMurdo-sundet til Beardmorebreen. Shackleton seilte fra London i august 1914 med ekspedisjonsskipet «Endurance» med kurs mot Weddellhavet.

MCMURDO-SUNDET:  Dette bildet viser øya Big Razorback i McMurdo-sundet. Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org
MCMURDO-SUNDET: Dette bildet viser øya Big Razorback i McMurdo-sundet. Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org Vis mer

På samme tid samlet medlemmene av Rosshavsgruppen seg i Australia før avreisen til Rosshavet med det andre ekspedisjonsskipet, «Aurora». Lite gikk som planlagt under ekspedisjonen.

I mai 1915 slet «Aurora» seg løs av moringene under et kraftig uvær og ikke var i stand til å vende tilbake. Landgruppen ble dermed tvunget til å overvintre i Scotts hytte på Kapp Evans.

 UNIKE BILDER:  Alexander Stevens om bord på Aurora. Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org
UNIKE BILDER: Alexander Stevens om bord på Aurora. Foto: Antarctic Heritage Trust, www.nzaht.org Vis mer