RARE OLD: Sjelden og gammel står det på kassene som ble funnet. Det har neppe tideligere stemt bedre enn det gjør i dag. Foto: AP Photo/Antarctic Heritage Trust
RARE OLD: Sjelden og gammel står det på kassene som ble funnet. Det har neppe tideligere stemt bedre enn det gjør i dag. Foto: AP Photo/Antarctic Heritage TrustVis mer

100 år gammel whisky funnet i Antarktis åpnet

En kasse inneholdende elleve flasker mildt sagt sjelden whisky er endelig åpnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Flaskene har ligget nedfrosset i Antarktis i over 100 år melder Sky News. Kassen som er en av fem, tilhørte opprinnelig eventyreren Ernest Shackleton og ble funnet i en hytte han benyttet under ekspedisjonen i Antarktis i 1907.  

Noen av flaskene som ble funnet hadde gitt etter for kulden, men andre var fortsatt intakte. De edle dråpene er for øvrig av merket Mackinlay's Scotch whisky og fra mellom 1896 og 1907.  

Til tross for at kassene var bunnfrosne kunne ekspedisjonsmedlemmene som hentet opp kassene fortsatt høre at det væske der inne. 

De siste ukene har whiskyen blitt tint sakte men sikkert på Canterbury museum i Christchurch New Zeland. Prøver fra flaskene skal sendes til Skottland til produsenten Whyte and Mackay, som tok over Mackinlay's for mange år siden.  

- Dette er veldig spennende og et viktig funn for skotsk whiskyindustri, sier Richard Paterson som er sjefsblander hos Whyte and Mackay til Sky News.  

- Vi håper å kunne få et par av flaskene til Skottland for å kunne kopiere oppskriften, fortsetter Paterson. Han legger til at han tror whiskyen sannsynligvis er bevart i det kalde miljøet.  

Sommelier og tidligere Europamester i vin Robert Lie sier det bare er en måte å finne ut av det på.  

- Det er å åpne dem. I utgangspunktet tror jeg de er i orden, så lenge flaskene er tette og har ligget mørkt.    

Sommelier og semifinalist i årets vin VM i Chile, Merete Bø, er enig med Lie.  

- Det er jo brennevin, så det er nok fullt drikkendes sier Bø. Kulden har neppe hatt noen negativ innvirkning.   

Det er usannsynlig at noen noensinne kommer til å få smake på de edle dråpene. Etter at prøvene er tatt skal flaskene tilbake til sitt hjem under gulvet på hytta der de ble funnet.