Slaget ved Verdun under første verdenskrig blir husket som et av de blodigste i verdenshistorien og en vettløs sløsing med menneskeliv. Søndag er det 100 år siden den første granaten falt.
Infernoet startet tidlig om morgenen den 21. februar 1916. I ly av morgentåken rykket tyske tropper fram mot Verdun, væpnet med over 1.200 kanoner. Den første granaten traff kirkespiret i Verdun. Før dagen var omme, hadde over 1 million granater falt over den 40 kilometer lange fronten rundt byen.
- Det var noe ingen hadde sett før, det var en ildstorm, sier Edith Desrousseux de Medrano ved minnesenteret i Verdun til nyhetsbyrået DPA.
Blodbadet varte i 300 dager og kostet over 700.000 soldater livet. For første gang i historien ble flammekastere tatt i bruk, mens snikende giftgass ga mange soldater kvelningsdøden.
Blø i hjel Hensikten bak angrepet var rett og slett å blø ut franskmennene, har historikere hevdet i ettertid. Planen for blodbadet var det den tyske generalen Erich von Falkenhayn som sto bak. Hans plan om en rask erobring av Paris hadde slått feil, og i stedet vendte han de tyske styrkene mot Verdun, regnet som en innfallsport til den franske hovedstaden.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger