Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 år siden et av historiens blodigste slag

- Det var noe ingen hadde sett før, det var en ildstorm.

BLANT HISTORIENS BLODIGSTE: Slaget ved Verdun regnes som et av verdenshistoriens blodigste. Bildet viser franske soldater som skal til å angripe fienden. Foto: AFP/NTB Scanpix
BLANT HISTORIENS BLODIGSTE: Slaget ved Verdun regnes som et av verdenshistoriens blodigste. Bildet viser franske soldater som skal til å angripe fienden. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slaget ved Verdun under første verdenskrig blir husket som et av de blodigste i verdenshistorien og en vettløs sløsing med menneskeliv. Søndag er det 100 år siden den første granaten falt.

Infernoet startet tidlig om morgenen den 21. februar 1916. I ly av morgentåken rykket tyske tropper fram mot Verdun, væpnet med over 1.200 kanoner.

Den første granaten traff kirkespiret i Verdun. Før dagen var omme, hadde over 1 million granater falt over den 40 kilometer lange fronten rundt byen.

- Det var noe ingen hadde sett før, det var en ildstorm, sier Edith Desrousseux de Medrano ved minnesenteret i Verdun til nyhetsbyrået DPA.

Blodbadet varte i 300 dager og kostet over 700.000 soldater livet. For første gang i historien ble flammekastere tatt i bruk, mens snikende giftgass ga mange soldater kvelningsdøden.

Blø i hjel Hensikten bak angrepet var rett og slett å blø ut franskmennene, har historikere hevdet i ettertid. Planen for blodbadet var det den tyske generalen Erich von Falkenhayn som sto bak. Hans plan om en rask erobring av Paris hadde slått feil, og i stedet vendte han de tyske styrkene mot Verdun, regnet som en innfallsport til den franske hovedstaden.

«Aldri før i historien hadde en kommandør foreslått å beseire fienden ved å la ham blø i hjel. Det makabre og ufyselige ved selve bildet kunne bare ha oppstått under, og var symptomatisk for, første verdenskrig, der lederne i sin hensynsløshet ikke anså menneskeliv som mer enn blodceller», er dommen den britiske historikeren Alistair Horne har felt over slaget.

Slaget ved Verdun har blitt stående som et symbol på den vettløse sløsingen med menneskeliv som ofte forbindes med første verdenskrig. For trass i de enorme tapene, fikk ikke slaget noen avgjørende betydning for selve krigsutfallet.

- Verdun endret nesten ingen ting, sier den tyske historikeren Herfried Münkler til DPA.

Tysk-fransk forsoning I moderne tid har slagmarkene ved Verdun imidlertid fått en ny betydning, som et symbol på fransk-tysk forsoning.

FØRSTE VERDENSKRIG: Fra slaget ved Verdun i Frankrike under den første verdenskrig 1914-18. Bildet viser en fransk soldats grav.  Arkivfoto/SCANPIX Sverige
FØRSTE VERDENSKRIG: Fra slaget ved Verdun i Frankrike under den første verdenskrig 1914-18. Bildet viser en fransk soldats grav. Arkivfoto/SCANPIX Sverige Vis mer

I 1984 trykket Frankrikes president François Mitterrand og Tysklands statsminister Helmut Kohl hverandres hender ved minnesmerket i Verdun, der levningene etter 130.000 soldatener som ikke kunne identifiseres, er gravlagt. Ved siden av ligger Frankrikes største militærkirkegård.

På 100-årsdagen for slaget skal minnesenteret i Verdun gjenåpnes etter en større ombygging. Blant annet har skjebnen til de 330.000 tyske soldatene som ble drept i Verdun, fått større plass.

I mai blir Verdun igjen åsted for et celebert besøk, når den tyske statsministeren Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande etter planen skal besøke slagmarken.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media