Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 avhørt i Kautokeino

Åtte menn er til nå siktet for seksuelt misbruk av mindre-årige barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Jakter på flere overgripere

De åtte mennene, alle mellom 25 og 45 år, er siktet for seksuelt misbruk av flere jenter under 16 år. Det yngste offeret var 13 år da overgrepet skal ha skjedd.

Den siste som er siktet i saken, er mistenkt for å ha voldtatt ei 15 år gammel jente. Denne saken skiller seg ut fra de andre sakene, der offer og mistenkt har vært i et slags kjæresteforhold.

Politimester Arild Aaserød ved Vestfinnmark politidistrikt er sparsom med opplysninger, men sier han aldri har opplevd en så omfattende sak før.

-  Vi har vært borte i sedelighetssaker i Vest-Finnmark tidligere der det har vært flere fornærmede, men med én mistenkt. Det som gjør denne saken spesiell, er at det dreier seg om flere mistenkte som har forgrepet seg på mange jenter. Sakens omfang og størrelse er svært alvorlig for Kautokeino som bygd, sier Aaserød.

Etterforskning til juni

Politiet i Alta og Kripos har siden midten av januar avhørt nesten 100 vitner. Saken begynte å rulle da varaordføreren i Kautokeino i romjula i fjor ble anmeldt for seksuell kontakt av en mindreårig jente.

Etter at politimester Aaserød ba om bistand fra Kripos, begynte det å tikke inn flere anmeldelser om seksuelle overgrep. Dermed har etterforskningen drøyet ut i tid. Trolig vil ikke teknikerne fra Kripos være ferdig i Kautokeino før i juni.

 VIL VERNE OM JENTENE:  Mannegruppa Dievddut, som betyr mann på samisk, ble stiftet i fjor høst. Gjennom sitt arbeid ønsker de å fortelle den mannlige befolkningen i Kautokeino at vold mot kvinner aldri skal aksepteres. Foto: Lars Eivind Bones
VIL VERNE OM JENTENE: Mannegruppa Dievddut, som betyr mann på samisk, ble stiftet i fjor høst. Gjennom sitt arbeid ønsker de å fortelle den mannlige befolkningen i Kautokeino at vold mot kvinner aldri skal aksepteres. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

-  Når vi starter etterforskning av slike typer saker, er det umulig å spå hvilken retning etterforskningen vil ta. Men før vi startet, hadde jeg nok en magefølelse på at sakens omfang nok ville være litt mindre enn det vi har i dag, sier Arild Aaserød.

-  Har noen av de mistenkte tilstått?

-  Det foreligger ingen uforbeholdne tilståelser fra noen, men én mistenkt har erkjent delvis straffskyld i en sak. Vi har brukt, og kommer til å bruke, mer tid på å avhøre de personene som allerede er fengslet, sier Aaserød.

-  Gammeldags kvinnesyn

Mannegruppa Dievddut, som betyr mann på samisk, ble stiftet i fjor høst. Initiativtaker Aslak Mikal Mienna (37) fant ut at nok fikk være nok. Vold, trakassering og misbruk av unge jenter i Kautokeino skulle til livs.

Gjennom sitt arbeid ønsker de å fortelle den mannlige befolkningen i Kautokeino at vold mot kvinner aldri skal aksepteres - uansett.

-  Mange lever i en gammeldags illusjon, med et foreldet kvinnesyn. Mange ser på jenter utelukkende som sexobjekter, ikke som tenkende, levende og likeverdige mennesker, sier Anton Dahl, en av gruppas medlemmer, som Dagbladet snakket med da vi skrev om overgrepene 8. januar i år.

Støtteerklæringer

Siden opprullingen av sedelighetssakene begynte i januar, har mannegruppa fått over 30 nye medlemmer og sympatisører. På kvinnedagen 8. mars fikk de flere støtteerklæringer både lokalt og nasjonalt. Foreningen Samisk kvinneforum ga dem klapp på skuldera for arbeidet og en pengegave som takk for alt godt arbeid.

-  Folk snakker om dette hele tida. Ryktene går, hvem blir nestemann som blir siktet? Noen synes fremdeles at dette er storm i vannglass og ikke helt skjønner hvorfor det er nødvendig å gå til politiet med slike saker. «Er det virkelig nødvendig å anmelde?», ble en forelder fortalt. Det viser bare at vi trengs, sier Aslak Mikal Mienna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media