Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk mor og datter (8) flyktet fra norske myndigheter

100 dager i kirkeasyl

Den åtte år gamle norske jenta og hennes mor, blir fortsatt sittende i kirkeasyl i Spjelkavik.

TILFLUKT: Her i Spjelkavik kyrkje i Ålesund har den norske moren og hennes åtte år gamle datter fått kirkeasyl. I dag har de sittet 100 dager i kirkeasyl.  Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADET
TILFLUKT: Her i Spjelkavik kyrkje i Ålesund har den norske moren og hennes åtte år gamle datter fått kirkeasyl. I dag har de sittet 100 dager i kirkeasyl.  Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett, Høyesterett, Sunnmøre tingrett og nå Frostating lagmannsrett har fastslått at jenta skal utleveres til Spania, blir hun sittende i Spjelkavik kyrkje.

Den åtte år gamle jenta og moren har nå sittet 100 dager i kirkeasyl, etter at de søkte beskyttelse mot norske myndigheter den 13. februar i år.

Det var i fjor høst kvinnen kom hjem til Norge, med sine tre barn. Hun hadde da reist fra den spanske øya Mallorca, hvor hun bodde sammen med sin engelske mann.

Skal utleveres

Kvinnen fortalte til mannen at hun måtte reise til Norge med barna fordi bestemoren var blitt alvorlig syk. Da kvinnens mann etter noen uker fikk telefonisk kontakt med kvinnen, fikk han beskjed om at hun ikke ville komme tilbake til familiens hjem på Mallorca.

Deretter startet en rettsprosess i Spania. Spanske domstoler besluttet at omsorgsretten til datteren på 8 år og tvillingsønnene på 10 skulle behandles av spansk rett.

Noe som seinere er bekreftet og godtatt av Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett.

Barnevernet

Tvillingene ble hentet av barnevernet på en skole i Ålesund i vinter, og er nå tilbake hos faren på Mallorca. Da barnevernet i Ålesund skulle hente datteren, hadde moren tatt med seg datteren og søkt kirkeasyl i Spjelkavik.

KRITISK: Advokat Sol Elden er svært kritisk til at kirka sitter seg til dommer over domstolen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KRITISK: Advokat Sol Elden er svært kritisk til at kirka sitter seg til dommer over domstolen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Da mannens advokat, Sol Elden, ba om tvangsfullbyrdelse - det vil si gjennomføring av rettsvedtaket - påklaget kvinnens forsvarer, advokat Vidar Helgheim, saken inn for Sunnmøre tingrett.

Nå har Frostating lagmannsrett forkastet Helgheims anke, etter at tingretten besluttet at jenta skulle sendes tilbake til Mallorca.

Etter hva Dagbladet erfarer vil advokat Helgheim anke avgjørelsen inn for Høyesterett.

- Jeg har vært i kontakt med namsmannen og politiet i Ålesund. De har gitt beskjed om at de ikke vil foreta seg noe, så lenge saken verserer for rettsvesenet, sier advokat Sol Elden til Dagbladet.

- Mye ikke kommet fram

Advokat Vidar Helgheim har tidligere uttalt til Dagbladet at han mener rettsavgjørelsene i Norge er feil, og at han vil føre saken videre. Helgheim har ikke vært tilgjengelig for nye kommentarer.

Sogneprest Knut Bjune i Spjelkavik sa for noen uker siden til Dagbladet, at han ikke har problemer med at moren har fått tilflukt i Spjelkavik kyrkje.

- Selv om fire (nå fem, red.anm.) rettsinstanser i Norge ikke har gitt henne medhold, synes vi at det er mye som ikke har kommet fram, sa sogneprest Knut Bjune til Dagbladet.

Påståtte overgrep

Før Frostating lagmannsrett behandlet saken uttalt Helgheim følgende.

- Min klient har vært utsatt for grove overgrep. Fysisk og psykisk mishandling. Disse forholdene er nå anmeldt til norsk, spansk og britisk politi, og er under etterforskning.

- Det er underlig at disse påstandene ikke ble framført i retten, før domstolen hadde vurdert spørsmålet, sier Sol Elden.

GA KIRKEASYL; Sogneprest Knut Bjune og Spjelkavik kyrkjelyd har gitt den norske moren og hennes åtte år gamle datter kirkeasyl. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADET
GA KIRKEASYL; Sogneprest Knut Bjune og Spjelkavik kyrkjelyd har gitt den norske moren og hennes åtte år gamle datter kirkeasyl. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DAGBLADET Vis mer

Sogneprest Bjune har understreket overfor Dagbladet at kirken og Spjelkavik kyrkjelyd ikke vil sette seg til dommer over domstolene. Likevel har de gitt moren og den åtte år gamle jenta kirkeasyl.

Hele Norges coronakart