100 drept på to dager

Sjiamuslimer hevner seg på sunnimuslimske angrep. Volden herjer i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 47 fabrikkarbeidere er skutt og drept nord for Bagdad. Ofrene, som var i alderen 20-50 år,  ble tvunget ut av bussene de satt i da de ankom en kontrollpost.

Bevæpnede menn dro arbeiderne ut av bussene og skjøt dem. Deretter ble bussene brent, sier en lokalpolitiker til AP.  Likene ble funnet bak en mursteinsfabrikk  formiddag.

Det har vært flere voldlige angrep i Irak den siste tiden. Tidligere i dag ble en sunni-muslimsk moske 5,5 mil nordøst for Bagdad, angrepet av menn med maskingevær og håndgranater. Minst en ansatt i moskeen ble drept, to andre ble såret. Samtidig ble 12 drept og 21 såret etter en bombe-eksplosjon et annnet sted i  byen.

Drepte journalister

Siden i går er det funnet minst 46 lik i Irak, mange av dem er skutt og har bundne hender. Blant de drepte var en kvinnelig korrespondent for TV-selskapet Al-Arabyia og to andre irakiske journalister, som dekket onsdagens eksplosjon i Samtammar.

Drapene ser ut til å være en hevnaksjon etter bombeangrepet mot en av sjiamuslimenes helligste moskeer onsdag.

Da ble den berømte gullkuppelen på al Askari-moskeen ødelagt. Eksplosjonen var det tredje store angrepet på sjia-muslimske mål i Irak på like mange dager. Ingen har foreløpig påtatt seg ansvar for handlingene, men myndighetene i landet mener ekstremistiske sunnimuslimer står bak

Frykter borgerkrig

Et angrep på sjiamuslimenes helligdommer blir betraktet som et alvorlig angrep på alle sjia-muslimer, og tusenvis av mennesker strømmet i går ut i gatene både i Samarra, Bagdad, Najaf og andre irakiske byer med krav om hevn. Attentatet al Askari-moskeen førte til flere angrep på sunnimuslimske moskeer rundt om i landet i løpet av dagen, drap på en geistlig og brenning av et sunnimuslimsk mausoleum.

Spenningen mellom sjia- og sunni-grupper øker nå i Irak. Mange observatører har beskrevet situasjonen i landet som en slags «maskert borgerkrig», der sunnimuslimske ekstremister forsøker å forkle sine terrorangrep mot sjiamuslimer som kamp mot en fremmed okkupasjonsmakt, mens sjiamuslimske militser med tilknytning til landets sikkerhetsstyrker forsøker å forkle hevnaksjoner på mer eller mindre tilfeldige sunnimuslimer som kamp mot terror.

Høy beredskap

Hæren og politiet er satt i høyeste beredskap for å stoppe bølgen av etnisk og religiøs vold i landet, skriver NTB. Et samlet politisk Irak oppfordret i går alle til ikke å bidra til volden. Dette er kriminelle handlinger utført av onde mennesker, var budskapet.

Samtidig ble de ulike trosretningene bedt om å protestere på en passende måte, og fra flere av moskeene hørtes meldinger som «Gud er stor, død over Amerika, som brakte oss terrorisme» over høyttalerne.

Iraks president og landets øverste sunni-leder har erklært henholdsvis tre og sju dagers landesorg etter ødeleggelsene.

Det er nå portforbud i Bagdad og flere andre steder i landet.

<B>VOLDEN HERJER:</B> Åtte irakiske soldater ble skadet av en bombe som gikk av nordøst i Bagdad i dag.
<B>TAR FARVEL:</B> Det har blitt mange begravelser i Irak de siste dagene.