100 flyplassansatte arrestert

Amerikanske myndigheter har arrestert over 100 ansatte på to flyplasser. Flere er ulovlige flyktninger og har oppholdt seg i USA med fiktive personnummer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en oppvekker for alle amerikanske flyplasser, sier justisminister John Ashcroft.

Føderale myndigheter slo tirsdag til mot Ronald Regan Washigton Airport og Washington Dulles International Airport etter en å ha sjekket identiteten til 20,000 ansatte ved de to flyplassene. Etter 11. september ble Operation Tarmac lansert i kampen for bedre sikkerhet på flyplassene. Så langt er 330 personer arrestert ved 12 flyplasser, melder CNN.

- De arresterte er siktet for å ha skaffet seg tilgang til sikkerhetssoner på flyplassene ved å lyve på sikkerhetsundersøkelser, bruk av falske eller fiktive personnummer og for å ha begått innvandringssvindel, sier Ashcroft.

- Nulltoleranse

Dersom de blir dømt, kan flere av de siktede får fengselsstraffer fra to til ti år, eller bøter opp mot to millioner kroner. De som oppholder seg ulovlig i landet kan også bli utvist.

- Det vil være en nulltoleranse overfor sikkerhetsovertredelser ved våre flyplasser, sier justisministeren.

Ifølge amerikanske myndigheter skal ingen av de arresterte være mistenkt for å ha kontakt med terrorister.

Et av de kaprede flyene fra 11. september tok av fra Dulles i Washington, og det er ifølge statsadvokat Paul McNulty grunnen til gårsdagens aksjon.

- Målet vårt var å identifisere så mange som mulig som var en sikkerhetsrisiko for de reisende, sier McNulty.

Store mangler

For en måned siden meldte USA Today at kniver, skytevåpen og eksplosiver kom gjennom sikkerhetskontrollen ved 32 amerikanske flyplasser.

Myndighetene gjennomførte totalt 783 tester som viste store mangler, på tross av at terrorfrykten sto i høysetet.

  • I syv av ti tilfeller klarte etterforskere å få med seg kniver forbi sikkerhetskontrollen.
  • Maskinene klarte ikke å finne skytevåpen i 30 prosent av testene.
  • I 60 prosent av testene kom sprengstoff forbi kontrollen.

I halvparten av tilfellene klarte etterforskerne å ta med seg ulovlige gjenstander om bord i flyet. De klarte også å ta seg inn på flystripen eller ulovlig inn på et fly i 50 prosent av forsøkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer