Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 krigsofre til Bærum

Cirka 100 kosovoalbanske flyktninger er nå på vei til Norge. Etter landing ved 23-tida i kveld blir de kjørt til Tanum transittmottak i Bærum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To hensyn ble avgjørende for valget av denne første gruppen av flyktninger til Norge: Folk som måtte evakueres raskt av helsemessige årsaker og tidligere lokalansatte i OSSEs observatørstyrke i Kosovo ble prioritert.

- Uttaket er skjedd i nært samarbeid med FNs Høykommisær for flyktninger. Selv om makedonske myndigheter vil ha ut folk så snart som mulig, er både vi og FN interessert i ordnede forhold, at familier ikke blir splittet og lignende. I de uoversiktlige forholdene som eksisterer nå er det ikke lett å foreta utvalg, sier fungerende pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Victor C. Rønneberg.

Makedonia-Italia-Oslo

Flyktningene blir transportert fra Skopje i Makedonia med en Herkules-maskin fra Skvadron 335, og mellomlander i den italienske byen Napoli ved 21-tida i kveld. Etter landing skal passasjerene umiddelbart over på et Braathens-fly chartret av Utenriksdepartementet, og fløyet direkte til Norge.

- Det er fremdeles litt uklart hvor mange flyktninger som vil være om bord på flyet. Det avhenger blant annet av hvor mange personer som må transporteres i liggende stilling. Sannsynligvis vil antallet være rundt 100, opplyser Rønneberg.

Representanter fra Utlendingsdirektoratet, en sykepleier, politifolk og statssekretær i UD, Christian Wegger Strømmen, er også med flyet fra Napoli til Gardermoen.

Fra flyplassen vil flyktningene reise til Tanum med en transport fra Norsk Folkehjelp. Røde Kors, som driver Tanum akuttmottak, opplyser at alt står klart til å ta imot kosovoalbanerne.

5900 igjen

Rønneberg tror at reiseruten Makedonia-Italia-Norge kan bli brukt til flere flyktningtransporter, i hvert fall de nærmeste ukene.

- Herkules-flyet fra Skvadron 335 flyr daglig med hjelpesendinge r fra Pisa i Italia til Makedonia. Da ville det være naturlig at flyet tar med seg flyktninger ut, som transporteres videre til Norge, sier Rønneberg.

På lengre sikt vurderer UD å organisere flyktningtransporter med buss til flyplass i Albania og fly derfra til Norge.

- Vi må prøve å finne en rute som er mer effektiv, og som ikke nødvendigvis går via Italia, der mange av flyplassene trenger alle sine ressurser til nødhjelp, understreker Rønneberg.

Til kommunene

Regjeringen har sagt seg villig til å ta imot inntil 6000 kosovoalbanske flyktninger i Norge. Den første flyktningegruppen skal etter planen bare oppholde seg i kort tid på Tanum. Deretter går turen til et eller flere mer permanente mottak.

Om kort tid planlegger UDI å sende sine egne folk til Makedonia for å delta i uttaket av flyktninger.

- Før vi kan gå i gang med dette arbeidet, trenger vi klarering fra regjeringen i forhold til hvilke kriterier vi faktisk skal bruke i utvelgelsen, framholder Drefvelin.

(NTB)