Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 kvinner dør fordi de ikke tar kreftundersøkelse

Rundt 100 kvinner vil dø i år fordi de ikke møter opp til røntgenundersøkelse av brystene. 220 000 kvinner innkalles i år, men over 20 prosent møter aldri opp til timen som settes opp for dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreften oppdages dermed ikke i tide, og sjansen for å overleve sykdommen reduseres drastisk. Derfor oppfordrer myndighetene og Kreftforeningen alle kvinner som innkalles til mammografi om å møte opp, skriver Dagsavisen.

Sju av tusen norske kvinner har brystkreft, viser de landsomfattende undersøkelsene som begynte for fem år siden. Myndighetene regner med at dødeligheten vil reduseres i løpet av få år.

Brystkreft er den vanligste kreftformen i Norge. Om lag 2.000 norske kvinner får brystkreft hvert år. Mammografi er en billig forsikring. Den koster 110 kroner, og man blir kalt inn hvert annet år. Er det behov for videre undersøkelser er disse gratis.

I år startet brystdiagnosesenteret ved Sykehuset i Østfold røntgenundersøkelsene. Men hittil har bare halvparten av de innkalte møtt opp.

- Det er skuffende, men vi forventer at det vil ta seg noe opp etter hvert, sier leder ved senteret, sjefradiograf Anne Robertsen til Dagsavisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media