100 mil i protest

I protest mot forholdene i primærhelsetjenesten, legger legen Eilif Moe ut på en 100 mil lang skitur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fra mitt arbeidssted i Meldal i Sør-Trøndelag har jeg sett hvordan forholdene for primærhelsetjenesten i alminnelighet og distriktene i særdeleshet er blitt forverret etter hvert, sier Eilif Moe til Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Han ramser opp en lang liste med faktorer som han mener kveler motivasjon og gjør primærlegens hverdag tung: vaktbelastningen, den økende regelstyringen og kontrollen. Skjemaer og papirarbeid spiser av tiden legen skulle ha brukt til samtale med pasienten. Firkantede likningsmyndigheter hjelper ikke på motivasjonen, skal vi tro Moe.

17 dager

- På en legevakt fra fredag ettermiddag til mandag morgen arbeider legen åtte skift. Tjener man 10 000 kroner på en slik helg gir det kun 1200 kroner per skift, som kan by på pasienter med hjertestans og lungenød, gnistrer Moe overfor legenes fagblad. Han håper den lange skituren vil åpne noen øyne, og at politikere og myndigheter får forståelse for situasjonen i primærhelsetjenesten.

Turen begynner på Tåsen i Oslo fredag. Derfra går Moe i retning Toten, over Mjøsa til Lillehammer. Deretter kaller Rondane, Hjerkinn, Oppdal og Trollheimen. Målet er å nå Meldal påskeaften, etter ni døgn à seks mil på ski. Returen går vestover, og ender etter totalt 17 dager på Finse.