Donald Trump:

- 100 millioner doser før året er omme

Donald Trumps spådommer om når en coronavaksine vil være tilgjengelig for det amerikanske folk, har vært mange. Nattas velgermøte i Florida bød på nye.

UT MOT BIDEN: - Alt Biden vil snakke om er corona, corona, corona! Det sa Donald Trump på et valgkampmøte i Florida natt til lørdag, før han lovte at pandemien snart er over. Vis mer
Publisert

- Det er covid, covid, covid. Den 4. november vil dere ikke høre noe om det, fordi vi er i ferd med å runde det hjørnet, sa president Trump til de frammøtte, som et stikk til sin motstander Joe Bidens fokus på pandemien, skriver USA Today.

Fredag ble det satt ny rekord i USA hva gjelder antall smittede i løpet av et døgn, og allerede lørdag sørget 83 000 nye smittetilfeller for at rekorden ble slått etter 24 timer.

- Vi vil ha 100 millioner vaksinedoser før året er omme, og de eldre vil stå først i køen, hevdet Trump foran sitt publikum i The Villages, et område som hovedsakelig består av pensjonister.

President Donald Trump kom med nye lovnader om coronavaksinen under nattas velgermøte i Florida. - Det er ikke troverdig for andre enn dem han som allerede stoler på alt han sier, mener USA-ekspert Jan Arild Snoen. Foto: John Raoux / AP / NTB
President Donald Trump kom med nye lovnader om coronavaksinen under nattas velgermøte i Florida. - Det er ikke troverdig for andre enn dem han som allerede stoler på alt han sier, mener USA-ekspert Jan Arild Snoen. Foto: John Raoux / AP / NTB Vis mer

- Vi tar hand om våre eldre, under min plan. Planen gir utrolig, livreddende behandling. Behandlingen er utrolig, fortsatte han.

I september mente presidenten at hele 200 millioner doser ville være tilgjengelig i løpet av 2020.

- Ikke til å stole på

For Trump har fokuset lenge vært å formidle at en coronavaksine vil være klar før presidentvalget 3. november. I kjølvannet av valgkampens første presidentdebatt i slutten av september, gikk imidlertid to av legemiddelgigantene, som jobber med å utvikle en vaksine i USA, Moderna og Pfizer, ut med en kontramelding, og signaliserte at en vaksine ikke vil bli klar før den tid.

TRUMPS MUR?: Ikke helt. Dette er Trumps «luremur». Video: Emilie Rydning og Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Minerva-skribent, forfatter og USA-kjenner Jan Arild Snoen sier til Dagbladet at både Trumps smittevernekspert Anthony Fauci og andre myndighetsinstanser i lengre tid har sagt at en coronavaksine umulig kan være klar til valget, og har pekt på første kvartal av 2021 som mulig tidspunkt. Den siste tiden har altså også Trump endret mening.

- Det er ikke fordi han foretrekker det, men fordi det rett og slett ikke er troverdig at en vaksine skal være klar til valget om ti dager. Derfor har han nå forskjøvet det til etter valget, sier Snoen, som mener Trump nå klamrer seg fast i det han kan av «good news» hva gjelder pandemi-håndteringen.

- Akkurat hva som er realismen i dette kan man jo ikke spørre Trump om. Han er jo ikke til å stole på. Det er ikke troverdig for andre enn dem som allerede stoler på alt han sier.

MINST RASIST: President Donald Trump mener han er den i rommet som er minst rasist. Video: AP Vis mer

- Er mulig

Lege og medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk sier til Dagbladet at det er vanskelig å vurdere sannhetsgehalten i Trumps nylige vaksinepåstander.

- Det er ikke så lett å si hvor mange doser USA har sikret seg. Det kan være mulig at det Trump sier er riktig, fordi de amerikanske legemiddelfirmaene som jobber med å lage en vaksine, har startet produksjonen allerede og holder på å skalere opp, sier Madsen.

Både Pfizer og Moderna har i løpet av den siste uka meldt at de håper på å få en nødgodkjenning for det amerikanske markedet i løpet av henholdsvis november og desember.

Nye retningslinjer fra det amerikanske Mat- og legemiddeltilsynet (FDA), slår imidlertid fast at oppfølgingstida for testpasienter skal være minst to måneder.

- Produksjonskapasiteten er under oppbygging, så at USA kan ha 100 millioner doser før året er omme, er mulig. Men bare tiden vil vise om det er riktig.

- Ligger amerikanerne best an i vaksinekappløpet?

- Amerikanerne har jo investert enorme summer i vaksineproduksjon, og har skaffet seg rettigheter til flere vaksiner. Men som sagt, det er vanskelig å kommentere. Trump har sagt veldig mye om vaksiner, så man må bare vente.

FÅ DAGER UNNA: Valget i USA 3. november nærmer seg, og Trump er nå i innspurten. Her fra fredagens velgermøte i Florida. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
FÅ DAGER UNNA: Valget i USA 3. november nærmer seg, og Trump er nå i innspurten. Her fra fredagens velgermøte i Florida. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Vis mer

- Tidligst i januar

I Europa er det i dag to vaksiner som leder an i kappløpet, og som er under utredning av europeiske legemiddelmyndigheter, forklarer Madsen.

Vaksinene er han sikter til er henholdsvis AstraZeneca-vaksinen, som utvikles i samarbeid med Universitetet i Oxford, og Pfizer-vaksinen, som utvikles sammen med det tyske selskapet BioNTech.

- Det er de to som har kommet lengst, og hvor man har satt i gang en godkjennelsesprosedyre. I USA har man foreløpig ikke startet en slik prosedyre, men amerikanerne er forberedt på å kunne gjøre det så fort som mulig.

Når eventuelle vaksiner for det europeiske markedet blir godkjent, er fortsatt usikkert.

- Antakelig tidligst i januar, tipper Madsen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer