KOSTBART PEDALTRØBBEL:  Toyota er nå ilagt en bot på nær 100 millioner kroner av amerikanske myndigheter for sein varsling i USA om problemene gasspedalene på flere modeller - her gasspedalen til en amerikansk 2010-modell av en Toyota Avalon. FOTO: AP/SCANPIX.
KOSTBART PEDALTRØBBEL: Toyota er nå ilagt en bot på nær 100 millioner kroner av amerikanske myndigheter for sein varsling i USA om problemene gasspedalene på flere modeller - her gasspedalen til en amerikansk 2010-modell av en Toyota Avalon. FOTO: AP/SCANPIX.Vis mer

100 millioner i bot for pedalsommel

Toyota har ikke bestemt om rekordbot i USA blir anket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Amerikanske myndigheter foreslår å gi Toyota en bot på 16,4 millioner dollar fordi den japanske bilprodusenten meldte fra for sent om gasspedalfeilene tidligere i år.

Boten, som tilsvarer i underkant av 100 millioner kroner, er den strengeste straffen som kan ilegges i henhold til det gjeldende lovverket. Det er det amerikanske transportdepartementet som har ilagt boten, men Toyota har fortsatt mulighet til å anke avgjørelsen.

Problemene med en gasspedal som hengte seg opp, førte til at Toyota måtte tilbakekalle rundt 2,3 millioner biler fra det amerikanske markedet i slutten av januar.


Elleville kjøreturer

Uavhengige tekniske eksperter har har stilt spørsmålstegn ved de meste elleville kjøreturene som skal ha blitt forårsaket av pedaler ute av kontroll.

Her hjemme har politiet siktet en Toyota-fører i Agder for falsk forklaring etter at bilen hans skulle ha tatt ut på E18 i vinter.

Rekordboten i USA gjelder varsling av problemene.

- Vi har nå bevis for at Toyota ikke har fulgt regelverket. Enda verre, selskapet holdt tett overfor amerikanske myndigheter om en farlig feil i flere måneder og gjorde ingenting for å beskytte flere millioner bilførere og deres familier, slår USAs transportminister Ray LaHood fast i en uttalelse.


- Visste om feilen

Transportdepartementet opplyser at Toyota også blir gransket for andre brudd på regelverket som også kan føre til bøter.

Dokumenter fra Toyota viser at selskapet utstedte ordre om reparasjon av gasspedalene i Canada og Europa så tidlig som i september i fjor etter klager fra flere bilførere, ifølge transportdepartementet.

Likevel ventet Toyota helt til slutten januar med å tilbakekalle biler fra det amerikanske markedet, til tross for at bilgiganten var klar over at problemet også hadde oppstått i USA, blir det påpekt.


Rekordhøy bot


Om boten blir stående, er det den strengeste straffen en bilprodusent har fått i USA.

Den største boten som hittil er blitt ilagt, kom i 2003 da General Motors måtte punge ut en million dollar - seks millioner kroner - på grunn av en feil med vindusviskerne.

Toyota har ikke kommentert boten direkte, men påpekte i en uttalelse mandag at selskapet har «gått til en rekke skritt» for å bedre kommunikasjonen med myndighetene og forbrukerne når det gjelder sikkerhet.

(NTB-Reuters).