100 millioner til samboere

Regjeringen skal gjøre det billigere å være samboer - og dyrere å ha god råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Fredag 6. oktober klokken 10.00 skal finansminister Kristin Halvorsen (SV) legge fram statsbudsjettet for 2007.

Men allerede i dag kan Dagbladet.no melde at finansministeren kommer til å gi en gave på over 100 millioner kroner til landets samboere. Regjeringen har nemlig bestemt seg for å fjerne dokumentavgiften for samboere.

- Dette er et veldig viktig skritt i likebehandling av samboende og gifte, sier SVs finanspolitisk talsmann Heikki Holmås til Dagbladet.no Han forteller at dette utgjør over 100 millioner kroner i inntekter for staten hvert år.

Pengene skal regjeringen hente ved å øke skattenivået til 2004-nivået.

- Mer skatt for de med god råd

- Vi kommer til å heve skattene for folk som har god råd og forurenser, sier Holmås til Dagbladet.no

Forslaget innebærer likestilling mellom samboere og ektefeller i forhold til dokumentavgift ved salg av bolig til hverandre, det vil si at de fritas for dokumentavgift på 2,5 pst av kjøpesummen. Som samboere regnes par som har bodd sammen i minst to år eller som har felles barn.

Dokumentavgiften har betydning i minst tre sammenhenger:

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

- Lettere å få kontroll med livet

1: Kjærester flytter sammen i en bolig som i utgangspunktet er eid av en av partene, men der den andre parten (etter minst to år) vil kjøpe en andel av boligen. I dag må kjøper betale dokumentavgift av kjøpesummen.

- Dette er god likestillingspolitikk siden damer har en tendens til å bli kjærester med eldre og mer etablerte menn. Vi gjør det lettere for dem å få kontroll over livet sitt, sier Holmås.

2: Samboere eier felles bolig. Den ene parten dør. I dag må gjenlevende betale dokumentavgift på den halvparten av boligen de ikke eier i forbindelse med arveoppgjøret.

- En i utgangspunktet kjip situasjon gjøres litt mindre kjip, sier Holmås.

3: Samboere som eier felles bolig, slutter å bo sammen. Hvis den ene parten skal kjøpe ut den andre må kjøper betale dokumentavgift på kjøpesummen.

- Treffer særlig kvinner siden mødrene oftest får omsorgen for barna. Vi gjør økonomien for skilte foreldre bedre. Men vi oppfordrer ingen til samlivsbrudd, sier Holmås.

- Vil gifte meg

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

- Du er ikke redd for at dette vil føre til at færre gifter seg?

- Nei. Det er ikke bra hvis folk gifter seg på grunn av økonomiske grunner. Derfor er det rimelig at de likebehandles juridisk og økonomisk. Man må jo gjøre dette fordi man er glad i hverandre, sier Holmås, som avslører at han selv ønsker å gifte seg.

- Jeg vil gjerne gifte meg, men samtidig er det viktig å markere at de som er samboere ikke er mindre verdt, sier Holmås.

VIL GIFTE SEG: - - Jeg vil gjerne gifte meg, sier SVs finanspolitiske talsmann, Heikki Holmås, til Dagbladet.no