100 mini-sykehus, 400 000 pleiesett og 3000 soldater skal utrydde dødsviruset

Obama har en plan.

ET AV OFRENE: Helsearbeidere fjerner liket av Prince Nyentee (29). Han døde av ebola i Monrovia 11. september i år. REUTERS / James Giahyue / NTB scanpix
ET AV OFRENE: Helsearbeidere fjerner liket av Prince Nyentee (29). Han døde av ebola i Monrovia 11. september i år. REUTERS / James Giahyue / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama er på frierferder om dagen. I tillegg til å få med seg allierte nasjoner i krigen mot IS, jobber presidenten hardt for å få med seg andre til land i et forsøk på å utrydde ebola-herjingene i Vest-Afrika.

I dag lanserer USA nye tiltak som forhåpentlig skal bidra til å bekjempe epidemien i land som Liberia, Sierra Leone, Nigeria, Senegal og Guinea der myndighetene sliter med å stanse spredningen..

Hovedingrendiensene i den nye planen er å sende militær assistanse og helse-ekspertise til regionen. Det er allerede klart at han vil sendeytterligere 3000 soldater til sykdomsregionen, melder CNN.

Bakgrunnen for parallelløpet mot IS og ebola er at amerikanerne er urolige for deres egen sikkerhet. Begge vurderes som dødelige trusler mot landets innbyggere og deres økonomi.

Mini-sykehus Det anslås at omtrtent 2500 mennesker så langt er døde som følge av ebola-smitten.

Obama ønsker å etablere behandlingssteder som kan ta i mot opp mot 1700 pasienter. Ifølge ABC News skal det opprettes 100 nye behandlingsteder med 17 senger på hver. Helsepersonell skal lære opp 500 nye helsearbeidere i uka som skal oppdage smitten og behandle de ebola-syke i operasjonen som har fått navnet «Operation United Assistance».

USA tar sikte på å sende 400 000 medisinvesker til utsatte hjem i et forsøk på å hindre smitten i å spre seg ytterligere. De vil bidra til å kringkaste helsekampanjer gjennom allerede oppegående nettverk i Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Beroliger USA håper en bedre koordinert logistisk situasjon vil motivere andre nasjoner til å bidra mer i bekjempelsen av trusselen.

- Vi har sett noen tilfeller har blitt til hundrevis, og hundrevis har blitt til tusenvis. Hvis vi ikke stopper økningen nå, kan vi se tusenvis bli til hundretusenvis av tilfeller, sier en kilde til CNN.

Mandag beroliget pressetalsmannen for Det hvite hus, Josh Earnest, med at det er liten risiko for at ebola-døden når USA.

- Akkurat nå er risikoen for et ebola-utbrudd i USA veldig liten, men den risikoen vil bare øke dersom USA ikke foretar en robust respons mot trusselen, sa han, ifølge kanalen.

LANSERER EBOLA-PLAN: President Barack Obama. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LANSERER EBOLA-PLAN: President Barack Obama. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer