100 mrd. borte i oljeservice - 5.000 har mistet jobben

Bare siden i sommer har børsverdiene i oljeserviceselskapene på Oslo Børs falt med nær 100 milliarder kroner.

 Verste verdifall:  Med 24 prosent eierandel i Seadrill, har John Fredriksen alene mistet verdier for 10 milliarder kroner. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
Verste verdifall: Med 24 prosent eierandel i Seadrill, har John Fredriksen alene mistet verdier for 10 milliarder kroner. Foto. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Nedturen i oljeservicebransjen har kommet etter læreboken. Allerede i begynnelsen av fjoråret kom toppen for aksjekursene i seismikkselskapene Petroleum Geo-Services og TGS-Nopec, mens riggselskapene først toppet ut et halvt år senere.

Men ettersom både oljeprisen og riggratene har stupt i høst, har nedturen tiltatt i det siste. Siden 23. juni er Oslo Børs' oljeserviceindeks ned hele 27 prosent, noe som betyr at verdier for nær 100 milliarder kroner er forduftet i løpet av kort tid, skriver Finansavisen.

Det var også en blodrød dag på Oslo Børs i går, der blant andre Seadrill-aksjen tynget med et kursfall på rundt 5 prosent.

- Det har egentlig vært en lang prosess som startet ved begynnelsen fjoråret. Før la man kanskje til grunn at oljeselskapenes innstramming var av en mer midlertidig karakter, men nå begynner folk å innse at dette er starten av en større nedtur, sier rigganalytiker Kjetil Sørum i Handelsbanken Capital Markets til Finansavisen.

- Bunnen er nok ikke nådd, og innen rigg ligger nok det verste industrielt sett foran oss med bunnoteringer av dagrater og rigger i opplag.

43 mrd. borte i Seadrill Finansmiljøet skyr også oljeservicebransjen om dagen. Eksempelvis er det ingen norske analytikere som i dag anbefaler å kjøpe Seadrill-aksjen. De eneste som har en nøytral-anbefaling er Pareto Securities, RS Platou Markets og Fondsfinans.

- Er det noen aksjer som har falt for lite?

- Man kan se på Seadrill-aksjen, som tilsynelatende har falt mye, men faktum er at de har rundt 100 milliarder kroner i gjeld og en markedsverdi på 80 milliarder kroner. Når de har fått levert alle nybyggene sine, vil gjelden ligge på rundt 125 milliarder kroner. Selskapet går dermed inn i et svakt riggmarked med rekordmye gjeld i balansen, sier analysesjef Fredrik Lunde i Carnegie til Finansavisen.

Det John Fredriksen-kontrollerte selskapet har mistet verdier for 43 milliarder kroner siden 23. juni. Det er suverent mest av oljeserviceselskapene. Oljekjempen Statoil har på sin side fått skrelt bort verdier på 82 milliarder kroner.

Sistnevnte planlegger nå å kutte ytterligere 500 arbeidsplasser.
Fra før av er det kjent at mellom 1.100 og 1.400 ansatte må slutte i Statoil i et forsøk på å minske utgifter og effektivisere virksomheten.

I oljeseervicebransjen skal så mange som 5.000 ha mistet jobben så langt. Det vil trolig bli flere.

Flere nyheter XXL priset til åtte milliarder
Oljeanalytiker: - Dette er en ond spiral
Stygg dag på børsen - ni aksjer dundret til bunns