100 nordmenn vil delta i kampen mot Kadhafi

Norge sender seks fly.

STORT BIDRAG: Statsminister Jens Stoltenberg varsler at Norges bidrag vil telle 100 personer. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/FORSVARET/SCANPIX
STORT BIDRAG: Statsminister Jens Stoltenberg varsler at Norges bidrag vil telle 100 personer. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/FORSVARET/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at Norge ønsker å bidra med seks F-16-fly i kampen mot å stoppe Muammar Kadhafi i Libya.

Jens Stoltenberg innrømmer at Norge per definisjon vil være i krig, dersom disse brukes militært.

- Hvis det iverksettes militære angrep mot mål i Libya i henhold til FN-resolusjonen, da er vi formelt i en mellomstatlig konflikt, og det kalles i dagligtalen krig, sier statsministeren til Dagbladet.

Ifølge en pressemelding fra Statsministerens kontor (SMK), vil de norske styrkene være klare om 5-10 dager.

100 personer Med nødvendige støttefunksjoner vil et slikt bidrag utgjøre omlag 100 personell. Styrkebidraget kan være klart i løpet av 5-10 dager. Det er ennå ikke besluttet hvor de norske flyene skal stasjoneres, skriver SMK.

Det kan også bli aktuelt for Norge å bidra med et Orion maritimt overvåkingsfly.

- Vi vurderer fortløpende også andre muligheter for sivil og militær støtte i tillegg til den humanitære bistanden vi allerede yte, opplyser SMK.

TOPPMØTE: Jens Stoltenberg møtte Frankrike-president Nicolas Sarkozy under dagens toppmøte i Paris. Foto: CHRISTOPHE ENA/AP
TOPPMØTE: Jens Stoltenberg møtte Frankrike-president Nicolas Sarkozy under dagens toppmøte i Paris. Foto: CHRISTOPHE ENA/AP Vis mer

- Norge støtter gjennomføringen av Sikkerhetsrådets resolusjon humanitært og politisk, men også millitært, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Sprikende uttalelser Uttalelsene fra Kadhafi og hans folk har vært svært sprikende de siste dagene, også etter at FNs sikkerhetsråd åpnet for å gripe inn militært.

Blant annet har hans talsperson hevdet at de opprettholder våpenhvilen de påsto de ville gå inn for - samtidig har talspersoner for opprørerne sagt at de fortsatt er under angrep.

Tidligere i dag ble et jagerfly skutt ned over byen Banghazi. Opprørerne hevder det var deres fly.

Toppledere fra hele verden møtes i dag i Paris, for å diskutere situasjonen. Det spekuleres i at det Libya-angrep kan komme ganske raskt etter at møtet er ferdig.