Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 norske soldater til Libanon

Norge sender trolig rundt 100 soldater og 4 MTB-båter til Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Major Heidi Langvik-Hansen i Forsvarsdepartementet bekrefter overfor Dagbladet.no at Norge kan sende fire MTBer, støtteelementer samt rundt hundre norske soldater som bidrag til Libanon.

Regjeringen ble enige om dette på en regjeringskonferanse i dag.

Norge vil sende godt trente soldater som deltar frivillig.

- Ikke endelig

- Vi jobber med planleggingen av et slikt bidrag, sier Langvik-Hansen.

Tilbudet skal meldes inn på FNs troppefordelingsmøte som foregår i New York nå klokka 15.30 av en militær representant fra Norge. FN har tidligere bedt om støtte, spesielt maritim støtte.

- Det er først når vi vet hvilke engasjementsregler og hva operasjonen vil innebære at vi tar den endelige beslutningen om vi skal sende bidraget, sier Langvik-Hansen.

- Det blir personell fra sjøforsvaret som er samtrente, sier hun.

image: 100 norske soldater til Libanon

- Vet vi hva andre nordiske land bidrar med?

- Det vet jeg ikke, men jeg vet at politikerne snakker om et felles nordisk bidrag.

Høyre positive

Høyre-leder Erna Solberg sier til NRK at hun er tilfreds med regjeringens vedatk.

- For oss må det være en forutsetning at FN-styrkene kan gjøre jobben sin, og at de har rett til å fatte egne slutninger, sier hun til NRK.

Hun er opptatt av at styrkene får et klart mandat.

- Det blir et skarpt oppdrag, og det må være mulig å fatte beslutninger der og da. Vi mener de må ha et klart mandat, de må ha mulighet til å gripe inn. Hvis ikke står vi i fare for at de rett og slett bare blir stående og se på at båter seiler inn og at Israel skyter på båter.

Venstre støtter

- Det er positivt at Norge tar sin del av ansvaret for å stabilisere situasjonen i Sør-Libanon ved å sende MTB-er og hundre soldater, sier Venstres forsvarspolitiske talsmann Odd Einar Dørum.

- MTB-er kan være med på å redusere sjansene for illegal import sjøveien. Med en så alvorlig situsjon som vi har i Midtøsten er dette en riktig beslutning av regjeringen, sier Dørum.

Ifølge statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet vil det norske bidraget kunne komme opp i 100 – 120 mann. Man kan også tenke seg at MTB-ene inngår i en større nordisk sjømilitær enhet, skriver Aftenposten.no.

Barth Eide understreker at den endelige beslutning ikke er tatt. Det gjenstår blant annet å få til en endelig avklaring på hvilket mandat den påtenkte FN-styrken skal ha. Stortinget skal også orienteres.

På et møte i FN i New York i kveld norsk tid vil FN-styrkens mandat bli drøftet nærmere.

De norske MTB-ene står i beredskap for NATO, og kan eventuelt være på plass utenfor Libanon mot slutten av september.

MTB: Norge sender trolig fire motortorpedobåter og rundt 100 soldater til FN-styrken i Libanon.