100 nye byråkrater

Administrasjonen på Rådhuset i Oslo blir «dyrere og dårligere», ifølge opposisjonen. Men Raymond Johansen sier det fortsatt er for få byråkrater. - Vi sitter ikke med beina på bordet og slapper av, sier han.

FOR FÅ: Raymond Johansen har oppbemannet sentraladministrasjonen på Rådhuset for 200 millioner i året. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
FOR FÅ: Raymond Johansen har oppbemannet sentraladministrasjonen på Rådhuset for 200 millioner i året. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har økt byråkratiet på Rådhuset i Oslo med 100 stillinger siden han tok over.

Det utgjør 200 millioner i økte kostnader.

Dette bekrefter byrådslederen selv i et skriftlig svar til bystyret i hovedstaden.

«(...) Av dette er ca. 57 % lønnsutgifter som følge av nye stillinger fratrukket innsparingskrav, 22 % skyldes nye eller økte ansvars- og arbeidsoppgaver, og 21 % er kompensasjon for lønns- og prisvekst, fratrukket rammereduksjoner, i perioden. Av de nye stillingene er ca. 2/3 finansiert fra sektor, mens de øvrige er finansiert fra bykassa.»

Ap-toppen bruker altså 200 millioner kroner, og 100 byråkrater, mer enn de borgerlige på å styre Oslo.

- Dyrere og dårligere

Hallstein Bjercke, gruppeleder for Venstre i Oslo, er klar i sin dom:

- Dette viser at kommunen drives dyrere og dårligere under dette byrådet. Flere ansatte byråkrater, stadige byggeskandaler og kommunens ideologisk begrunnede oppkjøp av private barnehager og sykehjem begynner å koste Oslos innbyggere dyrt, sier Bjercke til Dagbladet.

- Jeg finner ingen god forklaring på hvorfor Raymond trenger 200 millioner kroner og 100 stillinger mer på å styre kommunen enn det hans forgjengere hadde, sier Bjercke videre.

- For få

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier han gjerne vil ansette flere i administrasjonen.

- I 2015 var det åpenbart at det var for få ansatte i sentraladministrasjonen i Oslo kommune. Jeg mener det fortsatt er for få, sier Johansen til Dagbladet.

- Oslo er en kommune med 52 000 ansatte. To tredeler av de nye stillingene på Rådhuset er dessuten omfordeling fra andre steder i kommunen, legger han til.

Lite hode, diger kropp

Johansen tegner følgende bilde av situasjonen:

- Da vi overtok i 2015 hadde vi en sentraladministrasjon med et lite hode og en diger kropp. Nå er fordelingen litt bedre. Politisk styring av kommunen er viktig, det handler om å følge opp og sørge for at innbyggerne får tjenestene de har krav på. Oslo kommune har dessuten økt med 10 000 innbyggere i året i enkelte år siden vi overtok.

- Så du vil ansette flere byråkrater?

- Vi får se. Det er ikke sånn at det er lett for meg å kreve flere ansatte. Og jeg vil legge til - det er knallhard jobbing i sentraladministrasjonen. Vi sitter ikke med beina på bordet og slapper av.

Kritikken fra borgerlig side faller ikke Johansen tungt for brystet.

- Vår tro på politisk styring er litt annerledes enn på høyresida. Markedet kan være en god tjener, men ingen god herre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer