Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 Pentagon-ansatte skal døyve Wikileaks-skandalen

Norge og resten av de allierte har blitt varslet av USA i dag. - De har grunn til å være forbannet, sier NUPI-ekspert.

SPETAKKELMAKER: Wikileaks-sjef Julian Assange og resten av medarbeiderne i varslernettstedet forberederer tidenes dokumentlekkasje. Trolig inneholder den enorme mengder korrespondanse fra USAs ambassader.
SPETAKKELMAKER: Wikileaks-sjef Julian Assange og resten av medarbeiderne i varslernettstedet forberederer tidenes dokumentlekkasje. Trolig inneholder den enorme mengder korrespondanse fra USAs ambassader. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare i det amerikanske forsvarsdepartementet sitter nå 100 personer klare til å gjennomgå nær tre millioner graderte dokumenter som det er ventet at varslernettstedet Wikileaks vil publisere når som helst, ifølge CNN.

Spesialgruppen skal drive skadebegrensning når det blir klart hvilke bomber som ligger i materialet.

Norge var bare et av svært mange land der amerikanske ambassader i dag prøvde å forberede sine samarbeidspartnere på hva som kan være i venet.

- Vi har fått en generell orientering fra den amerikanske ambassaden om at Wikileaks vil publisere nye dokumenter i nær framtid, og at det kan være relevant for norske myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD.

- Hillary advarte I Norge var møtet mellom de amerikanske og representatnene og UD på embetsmannsnivå.

«Utenriksdepartementet er blitt kontaktet av amerikanerne om Wikileaks kommende offentliggjøring. Vi kan ikke komme nærmere inn på innholdet i samtalen», uttaler også danske myndigheter i dag.

Enkelte av USAs allierte kan trolig vente seg mer oppsiktsvekkende lekkasjer. I Australia skal utenriksminister Kevin Rudd ha vært i direkte kontakt med sin amerikanske motpart Hillary Clinton for å diskutere Wikileaks-dokumentene.

- Dette er en gangske stor greie, sier en anonym kilde i australsk UD til avisa Australian.

Også i Canada ble utenriksministeren personlig briefet av amerikanerne.

Den gigantiske lekkasjen, som er ventet på nettet i morgen, skal i hovedsak bestå av enorme mengder korrespondanse mellom USAs 297 ambassader, konsulater og utsendinger og utenriksdepartementet i Washington.

Disse rapportene er gjerne  svært ærlige betraktninger om tilstandene i vertslandet, og er på ingen måte ment for offentligheten.

-  Uten å gå i detaljer, er en typisk korrespondanse sammendrag av møter, analyser av hendelser i andre land og referater fra konfidensielle samtaler med representanter for myndigheter og sivile samfunnsaktører. Disse er graderte av svært gode grunner. De innehold sensitiv informasjon og avslører kilder til informasjon som berører både våre nasjonale interesser og andre lands interesser, sier talsmann Philip Crowley i amerikansk UD til Washington Post.

Han mener noen av kildene kan være i livsfare.

- Grunn til å være forbanna Fortrolige samtaler med regjeringer, uoffisielle avtaler og posisjonering på kontroversielle områder i kulissene kan være forhold som blir omtalt i tidenes dokumentlekkasje.

- Amerikanerne har all mulig grunn til å være forbanna over at dette kommer ut. Her kan det nok være kyniske kommentarer om hva som i virkeligheten betyr noe og hva som ikke betyr noe for USA, og nedsettende kommentarer om andre aktører. Det vil bli svært interessant å se hvordan USA bedømmer andre land, sier forskningssjef Iver B. Neumann ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Dagbladet.

Korrespondansen kan blant annet avsløre at sentrale personer i andre lands myndigheter er kilden til fortrolig informasjon om indre anliggende.

- Noen steder vil det nok bli avdekket illojalitet og informasjon som amerikanerne ikke burde ha fått, sier Neumann, som tror det unike innblikket i amerikanernes arbeidsmetoder også vil vise dårlig diplomatisk håndverk.

- Historisk vet vi at noen ambassader adopterer et forvridd syn på forholdene i landet fordi personellet henger med feil «insidere» eller har for få eller dårlige kilder. For eksempel rapporterte britenes diplomater fra Norge og Sverige i 1905 at «dette blåser over», sier Neumann.

Diplomatieksperten tror USA så langt det er mulig vil unngå å kommentere de enkelte fornærmelsene eller opplysningene som kommer fram i lekkasjen.

- I utgangspunktet er linjen «Never explain, never apologize», for så å kanskje få noen andre til å forklare utad på USAs vegne. Men om det blåser opp en virkelig stor storm må man kanskje gå ut og beklage mer offisielt, sier Neumann.

- PKK-samarbeid Wikileaks-dokumentene er ventet å avsløre for offentligheten at enkelte land foretar seg ting som er stikk i strid med politikken utad.

Den London-baserte, arabiske avisa Al-Hayat skriver i dag at noen av dokumentene viser at Tyrkia har bistått al-Qaida-grupper i Irak - samtidig som USA skal ha hjulpet de kurdiske opprørene i PKK. Sistnevnte kjemper mot tyrkiske myndigheter og er offisielt regnet som en terroristorganisasjon også av amerikanerne.

Wikileaks selv er tause om innholdet i den forestående lekkasjen, men har erklært at den er «sju ganger større» enn Irak-lekkasjen som talte rundt 400 000 dokumenter.

Kilden til informasjonen er ikke kjent, men igjen framheves etterretningsanalytikeren Bradley Manning, som tidligere i år ble arrestert for å ha lastet ned og overført hemmeligstemplet materiale fra Pentagon. Manning skal ha hatt tilgang til kommunikasjonslinjer der også UD-dokumentene passerte mens han var i tjeneste.

FORBEREDER SEG: En spesialgruppe i Pentagon og utvilsomt mange ansatte i amerikansk UD stålsetter seg nå for Wikileaks-lekkasjen.
FORBEREDER SEG: En spesialgruppe i Pentagon og utvilsomt mange ansatte i amerikansk UD stålsetter seg nå for Wikileaks-lekkasjen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling