TØFF START: 2010 synes å bli et rekordår for togpåkjørsler av rein. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TØFF START: 2010 synes å bli et rekordår for togpåkjørsler av rein. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

100 rein kjørt i hjel av toget på Nordlandsbanen

Dramatisk økning fra i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Hittil i år er over 100 rein blitt kjørt i hjel av toget på Nordlandsbanen. I januar i fjor døde 35 reinsdyr på strekningen.

Det er særlig på strekningen vestover mot Saltfjellet at rein blir påkjørt. Jernbaneverket er svært overrasket og bekymret over den drastiske økningen i antall påkjørsler hittil i år.

- Vi blir nå nødt til å se nærmere på bakgrunnen for denne svært negative utviklingen, sier seksjonssjef for miljø i Jernbaneverket, Veronica Valderhaug, til Nationen.

Jernbaneverket har ikke oversikt over hva som er årsaken til den sterke økningen i påkjørsler av tamrein så langt i år.

- Det som er åpenbart er at varslingssystemet og samarbeidet vi har med reindriftsnæringen på dette området ikke fungerer godt nok, sier hun.

Reineiere skal varsle Jernbaneverket, som igjen varsler togførere om at det kan forventes reinsdyr på eller ved jernbanelinjen. Varslingen innebærer at togets hastighet blir satt ned for å unngå å kjøre på dyr. Valderhaug mener at det nå er på tide å ta en gjennomgang av dagens varslingsrutiner.

I hele fjor døde 199 rein av togpåkjørsler på Nordlandsbanen. På landsbasis ble 214 reinsdyr påkjørt i fjor.

Men ikke bare rein taper kampen mot toget. I hele landet ble i fjor 940 elg påkjørt, mot 849 året før, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Direktoratet for naturforvaltning varslet før jul behov for en nasjonal strategi for å redusere lidelser og død for dyr langs norske jernbanelinjer. Et forslag innebærer ifølge Avisa Nordland bruk av droner, førerløse fly, for å varsle om rein på toglinjene. (NTB)