100 russere smittes av hiv hver dag

Verst stilt er hiv-barna, som støtes ut av samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Russland har en av verdens raskest vosende aids-epidemier i verden, med hundre nye hivsmittede hver eneste dag. Kvinner og barn er den gruppen av hivsmittede som øker mest, skriver BBC.

Statistikk viser at nå 22.000 babyer er født av hiv-positive kvinner i Russland. Mange av disse babyene blir raskt forlatt av sine mødre.

Uønsket

BBCs Emma Simpson, i Moskva, har nylig besøkt en fødselsavdeling i byen Tver. På et rom ligger fire babyer, bare få dager gamle. To av babyene var allerede forlatt av sine hiv-positive mødre.

Barna skulle egentlig snart bli sendt til et av Russlands barnehjem, men to av de nyfødte kommer antakelig til å bli værende på sykehuset i stedet. Det tar nemlig 18 måneder før leger i Russland offisielt kan finne ut om et barn er hiv-positivt.

De fleste babyer som fødes av hiv-smittede mødre oftest virusfrie. Men - hvis legene finner ut at babyer er smittet, kan de ende opp med langvarige sykehusopphold. Russland er nemlig raske til å avvise hivbarn, melder BBC: De er en uønsket kaste.

Barnehjem-nei

På et av sykehusrommene sitter Tanya. Hun var 3,5 år da hun kom til sykehuset. Siden den gangen har hun bodd på sykehuset, hvor hun aldri har hatt kontakt med andre barn. Utendørs har jenta bare vært en eller to ganger, melder BBC.

UØNSKET: Natasha (2) er heldig. Hun bor på et sykehus som spesialiserer seg på hiv-syke barn. Mange andre barn blir plassert på lukkede avdelinger, uten spesialkompetanse. Foto: Scanpix
UØNSKET: Natasha (2) er heldig. Hun bor på et sykehus som spesialiserer seg på hiv-syke barn. Mange andre barn blir plassert på lukkede avdelinger, uten spesialkompetanse. Foto: Scanpix Vis mer

Årsaken til at hiv-barna får så langvarige opphold på sykehuset, skal være at ingen barnehjem sier ja til å ta seg av dem.

- Hvis de forlates av foreldrene, blir de på sykehuset, forteller Yury Loshkarov, som er sjef på Tver-sykehusets helseavdeling, til BBC.

Rundt 20 babyer fødes av hiv-positive mødre hver eneste dag. I gjennomsnitt, blir to av disse forlatt av mødrene sine.

Fem år gamle Dima sitter rolig i bakgrunnen. I tre år har han vært isolert i en sykehusavdeling.

- Absolutt alle barna som kommer hit har utviklingsproblemer. Mange av dem har vært innstengt på sykehusavdelinger i mange år. De har hovedsaklig blitt ignorert og forlatt, og toåringer har samme utviklingsnivå som en seks måneder gammel baby, sier Yelena Vedmed, sykehussjef.