100 sjåfører tatt med over tre i promille

Politiet pågrep i fjor over 100 personer som kjørte bil, motorsykkel eller moped med over tre i promille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Jørg Mørland, divisjonsleder for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet, anslår overfor Dagbladet at over 100 personer årlig blir tatt i trafikken med en promille på over tre.

-  Mange storkonsumenter av alkohol drikker seg til tre og mer i promille for å få en positiv rus. Men en så høy promille kan være dødelig, sier professor Mørland.

I Oslo tingrett er en siviløkonom dømt for å ha kjørt bil med en blodpromille på tre, etter at sikkerhetsmarginen var trukket fra. Promilleprøven ble tatt to timer etter at mannen hadde blitt stoppet av politiet i Holmenveien. Normal forbrenning skulle tilsi at han kan ha kjørt med en promille på 3,3.

Livsfarlig ferd

En politipatrulje forsøkte å stoppe mannens livsfarlige ferd gjennom villastrøket. Det lyktes ikke i første omgang.

-  Jeg så ikke politibilen. Men det ville jeg ha gjort, om jeg ikke var så beruset, forklarer 47-åringen i retten.

Ifølge Mørland vil en promille på 3,3 forutsette at personen har fått i seg mye alkohol på kort tid:

-  For en mann på 80 kilo vil det si omtrent ei flaske brennevin på en time. Den samme effekten vil du få av 13 halvlitere på en time.

DØDELIG PROMILLE: I Oslo tingrett er en siviløkonom dømt for å ha kjørt bil med en blodpromille på tre. Så høy promille kan være dødelig. Foto: Scanpix
DØDELIG PROMILLE: I Oslo tingrett er en siviløkonom dømt for å ha kjørt bil med en blodpromille på tre. Så høy promille kan være dødelig. Foto: Scanpix Vis mer

47-åringen forklarer at han hadde drukket sju halvlitere på Bakkekroa fra kl. 13- 14 søndag 2. april i fjor til han ble stoppet kl. 18.55 like ved skjenkestedet.

-  Dette fester vi ikke lit til, konkluderer dommerne.I tingretten ble siviløkonomen dømt til fengsel i 40 dager og ei bot på 44 000 kroner.

Promilleprogram

47-åringen ble fradømt førerretten i tre år. Han har erkjent sine alkoholproblemer. Kriminalomsorgen har funnet ham egnet til å gjennomgå et såkalt promilleprogram. Fengselsstraffen er dermed gjort betinget.

Jørg Mørland sier at de fleste oppnår det som oppleves som en positiv rus med rundt en i promille. Men om man drikker svært mye, forskyves denne grensen.

-  Dermed må man drikke mer. Fem til ti prosent av den voksne befolkningen i Norge antas å ha et alvorlig rusproblem, sier han.