Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 småskoler kan bli lagt ned

Distrikts-Norge lider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 100 småskoler rundt omkring i landet står i fare for å bli lagt ned.

Ifølge Landslaget for Nærmiljøskoler (LUFS) er over 100 mindre skoler i Distrikts-Norge nedleggingstruet. Skolene er fordelt på 34 kommuner.

Tall fra LUFS viser dessuten at 850 norske skoler er blitt lagt ned siden 1986. Det er i snitt 40 skoler årlig, skriver Nationen.

Høy lønnsvekst i kommunene får skylden for at det kan bli store kutt i skolesektoren, mener KS.

- Skolestrukturen er et av stedene der det er mulig å spare penger, sier Eva Lian, direktør for KS Utdanning og tidligere Sp-politiker.

Hun viser til at skoletilbud ikke betyr at man har rett til et tilbud på en bestemt skole, men at man har rett til plass på nærmeste eksisterende skole.

LUFS mener staten må ta over det økonomiske ansvaret for skolesektoren, slik at det blir likt tilbud i hele landet.

- Staten må gripe inn. Grunnskolen er et nasjonalt ansvar. Vi kan ikke ha det slik at barn blir kasteballer, og utsatt for uverdige prioriteringer. Kommunestyrene sitter i dag og velger mellom kloakknett og barn. Slike debatter bør ikke foregå i hvert eneste kommunestyre landet rundt, sier Torodd Fagerheim i LUFS.

DISTRIKTSSKOLER I FARE: Rundt 100 småskoler står i fare for å bli nedlagt. Her fra statsminister Jens Stoltenbergs besøk på Haga skole i Sande i Vestfold, under regjeringens «Ut i landet»-uke tidligere i år. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
DISTRIKTSSKOLER I FARE: Rundt 100 småskoler står i fare for å bli nedlagt. Her fra statsminister Jens Stoltenbergs besøk på Haga skole i Sande i Vestfold, under regjeringens «Ut i landet»-uke tidligere i år. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media