100 tatt hver dag

Hvert døgn blir 100 fartssyndere avslørt av automatisk trafikkovervåking. Bilistene betalte i fjor rekordsummen 34,7 millioner kroner i gebyrer etter bilder fra fotoboksene. Det er en økning på hele 20 prosent fra 1996.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

36573 fartssyndere ble i fjor avslørt av fotobokser. Gjennomsnittlig er gebyret bilistene mottar i posten, 1000 kroner.

Selv om automatisk trafikkovervåking er blitt en god inntekt for staten - er det bare småpenger i forhold til bilistenes samlede statlige avgifter. De blir i år på rundt 30 milliarder kroner.

Det er bare statens inntekter fra merverdiavgift og oljeutvinning som blir større.

Gode beviser

Fotoboksene tar bilder av biler som kjører ulovlig fort. Bildene inneholder informasjon om både tidspunkt og hastighet. Selv i nattemørket er kvaliteten på bildene meget gode - og man kan lett se hvem som sitter bak rattet i bilen.

Av hensyn til personvernet er ansiktet på personen i passasjersetet sladdet. Bilister som blir fotografert, får etter noen dager innkalling til politiet som sitter med bilde og alle data. Bileieren får ikke utlevert bilde som «minne» - bare et forenklet forelegg eller en anmeldelse. Er hastigheten for stor, blir førerkortet beslaglagt på stedet. Bileieren får en kjøreseddel slik at han eller hun kan kjøre bilen hjem i garasjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer