Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100 tatt hver dag

Hvert døgn blir 100 fartssyndere avslørt av automatisk trafikkovervåking. Bilistene betalte i fjor rekordsummen 34,7 millioner kroner i gebyrer etter bilder fra fotoboksene. Det er en økning på hele 20 prosent fra 1996.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

36573 fartssyndere ble i fjor avslørt av fotobokser. Gjennomsnittlig er gebyret bilistene mottar i posten, 1000 kroner.

Selv om automatisk trafikkovervåking er blitt en god inntekt for staten - er det bare småpenger i forhold til bilistenes samlede statlige avgifter. De blir i år på rundt 30 milliarder kroner.

Det er bare statens inntekter fra merverdiavgift og oljeutvinning som blir større.

Gode beviser

Fotoboksene tar bilder av biler som kjører ulovlig fort. Bildene inneholder informasjon om både tidspunkt og hastighet. Selv i nattemørket er kvaliteten på bildene meget gode - og man kan lett se hvem som sitter bak rattet i bilen.

Av hensyn til personvernet er ansiktet på personen i passasjersetet sladdet. Bilister som blir fotografert, får etter noen dager innkalling til politiet som sitter med bilde og alle data. Bileieren får ikke utlevert bilde som «minne» - bare et forenklet forelegg eller en anmeldelse. Er hastigheten for stor, blir førerkortet beslaglagt på stedet. Bileieren får en kjøreseddel slik at han eller hun kan kjøre bilen hjem i garasjen.

Ikke kamera i alle

Men det er ikke kamera i alle fotobokser. Under en ambulanseutrykning langs E18 gjennom Vestfold og Telemark - der det virkelig er tett med fotobokser - kom det blitzlys fra bare to av ti bokser. Det var altså kamera og film i 20 prosent av fotoboksene. Politiet bytter jevnlig ut de boksene som er i bruk. I flere politidistrikter har man ikke hatt nok kapasitet til å etterforske sakene - så bokser har i perioder stått helt uten film.

Forenklet forelegg

Norske bilister betalte 145 millioner kroner i forenklet forelegg i fjor. Da er ikke kommunale parkeringsgebyrer inkludert. 118653 fikk et forelegg fra politiet, og størst var inntekten i Oslo med 14 millioner kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!