1000 amerikanske soldater stormet by

Jager opprørere i byen Haditha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst ti mennesker ble drept da over 1.000 amerikanske soldater stormet byen Haditha i Vest-Irak i går, på jakt etter opprørere.

Amerikanerne fikk i oppdrag å rykke inn etter at opprørere hadde ødelagt et sykehus, kuttet strømmen og hindret politiet i å komme inn.

- Men man merker at opprørene har gjort skade her, for folk er virkelig redde, sier den amerikanske marinekapteinen Christopher Toland til AP.

Ifølge amerikanerne skal opprørerne klare forbindelser til terroristen Abu Musab al-Zarqawi.

Aksjonen fra amerikansk side er den andre på veien til Syrias hovedstad Damaskus på under en måned. Det forrige angrepet startet 7. mai i byer nær den syriske grensen, og varte i en uke. Minst 125 opprørere og ni amerikanere ble drept.

De amerikanske angrepene skjer på bakgrunn av at opprørere har drept mer enn 620 mennesker siden den nye irakiske regjeringen ble utnevnt i slutten av april.

Volden fortsatte i dag, da en bilbombe eksploderte i Bagdad nær en irakisk politibil. Tre politimenn og to sivile ble drept og 17 skadd. I tillegg skal fire irakere ha blitt skutt i et annet angrep i Baghdad.

Samtidig spekuleres det i helsetilstanden til terroristlederen al-Zarqawi . I en melding på en internettside tirsdag, underskrevet av al-Quaida i Irak, ble det skrevet at al-Zarqawi er skadd, mulig av en kule gjennom den ene lungen. I dag ble en ny melding postet, der det står at den militante gruppa har utnevnt Abu Hafs al-Kurani som midlertidig leder.

MISTENKT:En amerikansk soldat ID-merker en anholdt iraker. Foto: Scanpix
MISTENKT:En amerikansk soldat ID-merker en anholdt iraker. Foto: Scanpix Vis mer

Det er usikkert om meldingene er ekte.

SØKER: En amerikaner gjennomsøker et kateter i en skole i Haditha.