1000 barn fra samme by syke av dødelig virus

Hånd-fot-og-munnsyke har drept minst 22 i Fuyang, mange flere kjemper for livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helsedepartementet i Kina har bedt hele landet om å innføre tiltak for å få kontroll med utbruddet av dødelig og svært smittsom hånd-fot-og-munnsyke. Den sprer seg nå med enorm styrke blant små barn.

Ifølge nyhetsbyrået AP advarer departementet om epidemien, som startet for alvor i april, trolig vil være på sitt verste i juni og juli.


Per i dag (lørdag) er det registrert 3736 tilfeller av Enterovirus 71 (EV-71) i Fuyang, og bare de siste 24 timene har det kommet inn meldinger om 415 nye tilfeller, ifølge det statskontrollerte kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

22 personer er døde, og minst 978 personer ligger på sykehus, hvorav 58 kjemper for livet.

Rammer barn under 6 år

Også andre steder i landet dør barn av sykdommen. En 18 måneder gammel gutt fra Guangdong-provinsen måtte gi tapt i går, mens minst ett annet dødsfall er under etterforskning, skriver AP.

Ifølge nyhetsbyrået rammer EV-71 i hovedsak barn under ti år, og de fleste ofrene så langt er under seks år gamle.

OVER 3000 TILFELLER: Små barn er verst rammet av EV71-epidemien i Fuyang, og rundt tusen av dem ligger nå på sykehus. Foto: LI JIAN / AP / SCANPIX
OVER 3000 TILFELLER: Små barn er verst rammet av EV71-epidemien i Fuyang, og rundt tusen av dem ligger nå på sykehus. Foto: LI JIAN / AP / SCANPIX Vis mer

Sykdommen som nå herjer i Kina gir blant annet feber, smertefulle sår i munnen og utslett med blemmer. I noen tilfeller forårsaker viruset også dødelig opphovning av hjernen. Viruset sprer seg gjennom hudkontakt med syke.

Frykter mørketall

Kinesiske myndigheter kaller utbruddet Fuyang «relativt stort», og skal i april ha handlet raskt for å begrense omfanget av epidemien.

Men de første tilfellene av EV-71 ble oppdaget allerede i mars, men ble først offentlig kjent i forrige uke. Det har ført til beskyldninger om at lokale myndigheter har forsøkt å dekke til det dødelige utbruddet, melder BBC News.

Kina ser nå imidlertid ut til å ville forhindre en situasjon tilsvarende SARS-skandalen, da myndighetene dekket over stadig nye tilfeller - noe som resulterte i spredning til store deler av verden og 774 dødsfall.

«Helsemyndigheter på alle nivåer må anerkjenne viktigheten av dette og at det haster å forebygge og kontrollere spredningen av smittsomme sykdommer», heter det på hjemmesiden til departementet.

I meldingen blir offentlig ansatte truet med straff om de forsøker å dekke over sykdomstilfeller.

Samtidig kobler myndighetene selv epidemien til Kinas kamp mot vindmøller for å forhindre dårlig PR i forkant av OL.

OVERLEVDE:  Denne jenta kom seg til hektene igjen etter å ha blitt smittet av viruset. Foto: STR / AP / SCANPIX
OVERLEVDE: Denne jenta kom seg til hektene igjen etter å ha blitt smittet av viruset. Foto: STR / AP / SCANPIX Vis mer

«Kina øker innsatsen mot smittsomme sykdommer i forkant av de olympiske leker», er tittelen på Xinhuas artikkel om saken.

Ikke i Norge

Verdens helseorganisasjon opplyser at antallet tilfeller av døsviruset i Fuyang steg svært raskt fra 19.april, men myndighetenes tiltak ser ut til å ha hatt en positiv effekt.

Denne helga sendes ytterligere ekspertteam til området i et forsøk på å få kontroll over situasjonen.

EV-71 har ifølge Folkehelsinstituttet vært registrert i flere europeiske land, men så langt ikke i Norge. (Hånd-fot-og-munnsyke er ikke relatert til munn-og-klov-syke).

1000 barn fra samme by syke av dødelig virus