1000 biler brant i natt

Opptøyer i hele Frankrike. Skoler og barnehager påtent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til i dag, den tiende natten med opptøyer i Paris-distriktet, har vært den verste voldsnatten så langt. Totalt 193 ungdommer over hele landet er arrestert etter at butikker, skoler, barnehager og minst 1000 biler ble satt fyr på, melder Sky News.

For første gang nådde uroen i natt også sentrum av Paris og flere andre byer, skriver AP. Oversikten over nattens voldeligheter er foreløpig ufullstendig. 

Feriebyer angrepet

Politiet er spesielt bekymret over at volden nådde det velbevoktede sentrum av den franske hovedstaden. Til tross for 2300 politifolk på vakt, ble minst 28 biler satt i brann her. Ifølge politiet ble tre biler skadd av bensinbomber i Place de la Republique.

Byen Evreux, 10 mil vest for Paris, ser ut til å være hardest rammet. Butikker og forretningslokaler på et kjøpesenter, et postkontor, to skoler og 50 biler ble påtent. Fem politibetjenter og tre brannmannskaper ble skadd i sammenstøtene med ungdommene, opplyser talsmann for politiet nasjonalt, Patrick Hamon.

Det ble også meldt om brannstiftinger i Nantes sørvest i landet, i Lille-regionen i nord, i Saint-Dizier i Ardennes-regionen øst for Paris og i Toulouse-regionen sør i landet. Politiet er overrasket over at volden også har nådd steder som Avignon i Sør-Frankrike og feriebyene Nice og Cannes.

Fem klasserom i Tornerose-barnehagen i byen Grigny i Esonne-regionen sør for Paris gikk opp i flammer sent i går kveld. Det gjorde også to klasserom ved en annen skole.

Startet etter dødsfall

BILBRANN: En mann i en av Toulouses forsteder ser på at bilen hans brenner. En av rundt 1000 påtente biler i natt. Foto: EPA/ SCANPIX
BILBRANN: En mann i en av Toulouses forsteder ser på at bilen hans brenner. En av rundt 1000 påtente biler i natt. Foto: EPA/ SCANPIX Vis mer

Ifølge politiet er det ingen forbindelse mellom de ulike ungdomsgjengene i de forskjellige byene, det dreier seg snarere om at ungdommer over hele landet har latt seg inspirere av opptøyene i Seine-Saint-Denis. Uroen startet her 27. oktober, etter at to tenåringer av mauritansk og tunisisk opprinnelse døde da de gjemte seg for politiet inne i en transformatorkiosk.

Og i Seine-Saint-Denis fortsetter volden. Flere titalls kjøretøyer, to videregående skoler og minst tre klasserom ble satt i brann. For andre natt på rad finkjemte et helikopter med lyskastere området etter de kriminelle bandene.

Voldsnettene tvinger Frankrike til å gå i dialog med ungdommene. Ifølge franske medier skyldes opprøret at innvandrerungdom fra de fattigste bydelene er frustrerte fordi de har falt utenfor i det franske samfunnet. Innenriksminister Nicolas Sarkozy, som har fått skylda for å fyre opp under volden ved blant annet å kalle ungdommene for «avskum», besøker den hardt rammede Essonne-regionen tidlig i dag for å gi sin støtte til politiet.