Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1000 evakuert etter gasslekkasje

Farlig ammoniakkutslipp fra fôrprodusent i Sandane i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hele Sandane sentrum er evakuert etter at ammoniaktanken til fôrprodusenten Vestnorsk sprang lekk i dag tidlig. Før klokka ti i dag begynte innbyggerne å kjenne den sterke lukta, og siden ble den bare strammere.

- Røykskya står over fabrikken, sa et øyenvitne som hostet og harket mens han snakket med Dagbladet.no på telefonen rundt 1000 i dag. Han fortalte at stanken er intens.

 - Lekkasjen er nå stanset, men vi opprettholder evakueringen en tid framover, forteller operasjonsleder Nils E. Eggen til Dagbladet.no rundt 12.00.

Rundt 1000 personer er evakuert opp i høyden fordi vinden sørger for at den blir liggende lavt. I flere timer har folk fra brannvesenet med fullt verneutstyr jobbet inne i fabrikken for å få stoppet utslippet.

- Ingen er alvorlig skadd, men flere har fått behandling, sier operasjonsleder, som opplyser at det er helsepersonell på stedet. Et nedspylingsanlegg er også på plass.

- Dette skal brukes til å rengjøre folk og utstyr, forteller Eggen.

Farlig

Politiet konsentrerte seg i dag tidlig om å evakuere folk. Fabrikken ligger midt i Sandane sentrum, med mange arbeidsplasser og bedrifter rundt.

GIKK INN MED BRANNDYKKERE: Gasslekkasjen stanset i ettermiddag. Foto: FIRDA TIDEND
GIKK INN MED BRANNDYKKERE: Gasslekkasjen stanset i ettermiddag. Foto: FIRDA TIDEND Vis mer

- Situasjonen er farlig. Vi opererer med en sikkerhetssone på 500 meter, sa politiets operasjonsleder Nils E. Eggen tidligere i dag til Dagbladet.no.

- Vi evakuerer folk i sikkerhet. Brannvesenet skal dernest se på om det er mulig å få stoppet lekkasjen, sier Eggen.

Politiet gikk også fra dør til dør for å advare folk.

Stengte ventilen

Produksjonsleder Magar Holme ved fabrikken fortalte tidligere i dag at tre personer med gassmasker og verneutstyr jobbet inne i fabrikken med å stanse lekkasjen.

- De har nå kommet ut, og det ser ut til at de har klart å stenge en ventil i frysemaskinrommet. Vi håper dermed at lekkasjen er stoppet, sier Holme til Dagbladet.no rundt 11.00

Han vet ikke hvor mye som har lekket ut, men forteller at det skal lite til før det blir ubehagelig. Heldigvis blåser det godt i Sandane i dag.

Stikkende

Gunnar Sæthra i Sandanebedriften Datainstituttet.no, fortalte rundt 10.15 i dag om ubehagelig lukt.

- Det lukter så sterkt her at det ikke går an å puste når du er ute. Jeg sa det til noen kolleger her, men de trodde ikke på meg, sa Sæthra til Dagbladet.no. Hans firma, Datainstituttet.no har et webcam hvor du kan se oppdaterte bilder fra sentrum. Se bildene direkte her.


Legekontor og Domus evakuert

Både kommunehuset, skolen, legekontoret og butikker ble evakuert i dag.

 - Ammoniakkgass er en veldig giftig gass i store konsentrasjoner. Den virker veldig irriterende på øyne, slimhinner og hud og folk må holde seg innendørs og ikke åpne vinduer, sier seksjonsjef Berit Muan i Giftinformasjonen til Dagbladet.no.

Gassen lukter sterkt og den er farlig. Man kan få synsskader og lungeskader. I aller aller verste fall kan man dø, men da skal man ha blitt utsatt for store konsentrasjoner av kjemikalien.

- Har du vedvarende svie i øyne, nese, munn og svelg kan det være et tegn på at du er utsatt for betydelige mengder ammoniakkgass. Hoster du er det også et symptom. Da bør du oppsøke lege, sier Muan.

Foreløpig er det ikke kommet inn meldinger til politiet om at noen er skadd.

Har du fått gass i øynene må du skylle dem med rent vann. I tillegg kan du drikke vann og melk for å dempe den sviende effekten i munn og svelg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media