Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1000 flere krisebarn

Stadig flere barn må tas hånd om av Barnevernsvakten ved Oslo politikammer. I fjor var 3562 barn i befatning med Barnevernsvakten, nesten 1000 flere enn året før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over halvparten kommer fra innvandrerfamilier.
Mishandlede barn, ungdom som ruser seg, rømmer eller raner andre barn. Familier hvor fyll, slagsmål og trusler er omgangsformen. Dette er hverdagen for de ansatte på Barnevernsvakten i hovedstaden.

I 1996 tok de hånd om 2615 krisebarn. Bare på ett år har antall saker økt med 947.

Lavere terskel

- Vi opplever at publikum bryr seg i langt større grad enn tidligere, og tar kontakt med oss. Terskelen for å melde fra er blitt lavere. Tidligere var det hovedsakelig politi og andre offentlige myndigheter som brukte oss, sier lederen av Barnevernsvakten på Oslo politikammer, Bjørg Fredriksen.

I fjor plasserte Barnevernsvakten 128 barn på barnevernsinstitusjoner i saker hvor det var fare for barnet ved opphold i hjemmet eller hvor det var nødvendig å sikre barnet umiddelbart. Året før var antallet 117.

Innvandrerfamilier

- Vi mener å oppleve en økning i antall familiekonfliktsaker. Spesielt utsatt er familier som er dårlig integrert i det norske samfunnet. Sjalusi, arbeidsledighet, kulturelle konflikter og traumatiske opplevelser fra hjemlandet kan ligge bak, sier Bjørg Fredriksen.
Hun er også bekymret over at så mange barn utøver vold mot barn. Barnevernsvakten er i disse dager i ferd med å avslutte et prosjekt som har rettet seg mot barn og unge med innvandrerbakgrunn.

- Vi så at vi kom til kort i forhold til deres foreldre. Barna er mødrenes ansvar, men de prater ofte dårlig norsk og er lite kjent med norske forhold og myndigheter. Deres redsel for barnevernet gjorde at vi ikke oppnådde en god kommunikasjon til beste for barnet, sier Fredriksen.

- Vi har fulgt opp med hjemmebesøk og informert om hvilke konsekvenser barnets kriminelle handlinger kan få, sier Bjørg Fredriksen. I fjor var 2249 av barna som Barnevernsvakten var i kontakt med norske, mens 1313 barn hadde fremmedkulturell bakgrunn.

Barneran

Mens norske gutter og jenter er nokså jevnt representert i antall henvendelser, er det guttene som dominerer sakene der fremmedkulturelle er involvert.

Barnevernsvakten hadde kontakt med 865 fremmedkulturelle gutter mot 448 jenter i fjor.

BARN I KRISE:</B> Lederen av Barnevernsvakten ved Oslo politikammer, Bjørg Fredriksen, tror terskelen for å melde fra om barn og unge i krise er blitt lavere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!