1000 fortsatt uten strøm

I underkant av 1.000 husstander i østre Akershus var i kveld fortsatt strøm etter at lynnedslag ødela mellom 15 til 20 transformatorer onsdag kveld og natt til torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viken Nett jobbet torsdag kveld på spreng for å få husstandene koblet opp igjen.

- En del kunder har fått strømmen tilbake, men fremdeles gjenstår det en del husstander, særlig i Vormsund-området, sier informasjonssjef Morten Schau i Viken Nett til NTB.

Viken Nett håper å ha de fleste koblet opp igjen i løpet av ettermiddagen og kvelden, men noen husstander må vente til fredag formiddag.

18.000 lynnedslag

Det var mellom 18.000 og 20.000 lynnedslag i Sør-Norge fra klokka 12 onsdag til samme tid torsdag, melder SINTEF.

Regner man med de lynene som slo ned i sjøen, var tallet oppe i 29.000. Selv om det høres mye ut, var det enda verre 16. august i fjor. Da var det 60.000 lyn i løpet av et døgn.

Trysil hardt rammet

Trysil-området i Hedmark fikk også oppleve naturens vrede. Fire familier på Jordet måtte natt til torsdag pakke sakene sine og forlate hjemmet etter at elva Elta gikk over sine bredder i det kraftige regnværet.

- Vi vet ennå ikke når de kan vende tilbake, det avhenger av hvor mye det regner videre, sier lensmannsbetjent Henning Olsen ved Trysil lensmannskontor.

To broer ved Jordet ble like før midnatt stengt. Den ene brua røyk, mens den andre sank ned fordi regnet undergravde underlaget. Riksvei 26 er derfor stengt ved stedet. På omkjøringsveien, som går langs elva, ble det også problemer med belastningen fra blant annet tungtransport. Det jobbes med å reparere skadene.

Som ikke det var nok, var befolkningen i Trysil uten strøm i to timer onsdag kveld. I Solør brant en stor låve og et ubenyttet fjøs ned etter lynnedslag.

Forsikringsselskapene avventer

Siden regnet torsdag fortsatte å pøse ned, tør ikke forsikringsselskapene anslå noe om skadeomfanget foreløpig. Men det er ventet store bunker av skademeldingsskjemaer de nærmeste dagene.

NRKs distriktskontor var blant dem som har fått merke uværet. Torden og lyn forårsaket tekniske problemer som ikke gjorde det mulig å få morgensendingene fra Hedmark på lufta torsdag.

Statens vegvesen melder at få store veier er stengt. Flere steder på Østlandet slet politiet med at alarmer ble utløst på grunn av uværet.