1000 fryktes omkommet etter syklon

De tre avsidesliggende øyene i Stillehavet ble rammet av syklon på mandag. Siden har ingen hatt kontakt med dem. En redningsbåt er nå sendt, men det tar tre dager å komme seg ut til øyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at syklonen Zoe raste over tre av de avsidesliggende øyene i øystaten Solomon Islands på mandag mistet myndighetene kontakten med de 1000 innbyggerne.

Ingen har snakket med noen av innbyggerne siden mandag.

Sender redningsbåt

Det fryktes a syklonen i verste fall har skylt alle de tusen innbyggerne på havet.

Nå har Solomon Island sendt en patruljebåt med nødutstyr og medisiner av gårde til de tre øyene i Stillehavet, melder CNN.

Syklonen Zoe hadde opptil vindkast som målte opptil 300 kilometer i timen. Syklonens øye gikk rett over øyene Tikopia, Fataka og Anuta og førte til tropisk storm og høye bølger, skriver CNN.

Har erfaring med sykloner

Solomon radio melder at myndighetene håper antallet omkomne og skadde ikke er så høyt, og at de fleste fortsatt er i live. Innbyggerne på øyriket er kjent med vanskelige værfenomener og vet å bruke tradisjonelle metoder som ly mot sykloner.

Et av problemene er at vann og matforsyningene antakeligvis ble ødelagt i stormen etter sykolonens herjinger.

- Disse menneskene har utviklet et godt system. Når sykloner kommer bygger de opp lavtliggende hytter som ligger lavt i landskapet, noe som minimaliserer effekten av vinden, sier Johnson Honimae, sjef for Solomon Islands Broadcasting Corporation.

- Antall skadde og omkomne på disse øyene opp gjennom årene har ikke vært så stort når sykloner har rammet, fortsetter Honimae.

Tre dagers reise fra naboene

Men øyene Tikopia, Fataka og Anut ligger så langt fra naboøyene, omkring 100 mil sørøst av administrasjonssenteret på Honiaria, at det antakeligvis vil ta tre dager å nå dem.

Kontakten med omverden holdes hovedsakelig med radio. På søndag ødela Zoe antakeligvis radiomasten på øyene. Det har i alle fall ikke vært mulig å opprette kontakt med noen på øyene.

Det australske redningsselskapet AusAid sier myndighetene i Australia er standby i tilfelle Solomon Island trenger assistanse.

- Før vi får rapporter om hva Zoe har gjort på øyene er det vanskelig å vite hvor alvorlig situasjonen er. Men vi er svært bekymret, sier en talsmann for selskapet til Reuters.

Tikopia, Anuta og Fataka er vulkanske øyer i Santa Cruz-gruppen av øygruppen Solomon.

STILLEHAVSPARADIS: Administrasjonen på Solomonøyene får ikke kontakt med tre av øyene i føderasjonen etter en syklon søndag.
<B>SYKLONEN ZOE:</B> Satellittbildet viser Zoe på vei over Fiji til høyre, nær Vanuatu (til venstre).