1000 hemmelige CIA-flygninger i Europa

Bare Spania stilte spørsmål om de hemmelige fangetransportene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) «CIA har, ved flere tilfeller, klart vært ansvarlige for kidnapping og ulovlig frihetsberøvelse av angivelige terrorister på medlemsstatenes territorier,» heter det i interimrapporten fra Europaparlamentets granskningsutvalg på fangeflyene.

På en pressekonferanse i Brussel i går sa parlamentsmedlem Claudio Fava at mer enn 1000 CIA-flygninger har brukt europeisk luftrom de siste fem årene, men at bare Spania har stilt spørsmål ved flygningene før EU tok opp spørsmålet. Han sa også at europeiske land som Italia, Sverige og Bosnia burde ha kjent til CIAs aktiviteter, melder Times Online.

Ifølge The Guardian mener granskingsutvalget at flyloggene burde ha vist at mange av mellomlandingene ikke var nødvendige for å tanke om flyene.

- Vanlig praksis

Rapporten er den første interimrapporten fra granskingsutvalget. Den bygger på informasjon innhentet fra Eurocontrol, rapporter fra menneskerettsorganisasjoner og på mer enn 50 timers vitnemål fra personer som sier de er blitt kidnappet og torturert av amerikanske agenter.

- Etter 11. september, som en del av krigen mot terror, var ikke brudd på menneskerettighetene isolerte eller brukt i en kort tidsperiode, men snarere en utstrakt vanlig praksis som de fleste europeiske land deltok i, sa Fava i går.

Europaparlamentets gransking har ingen juridisk betydning, men utvalget skal foreslå hvilke politiske virkemidler EU skal bruke overfor land som har deltatt i ulovlig fangetransport.

Norges rolle

GRANSKER CIA-FLYGNINGER: Den italienske politikeren Giovanni Claudio Fava la i går frem Europaparlamentets interimrapport, som viser at CIA har fløyet mer enn 1000 hemmelige flygninger siden 11. september 2001. Foto: Scanpix/AP
GRANSKER CIA-FLYGNINGER: Den italienske politikeren Giovanni Claudio Fava la i går frem Europaparlamentets interimrapport, som viser at CIA har fløyet mer enn 1000 hemmelige flygninger siden 11. september 2001. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Også Norges rolle i CIA-flygningene vil bli gransket. Norsk UD har tidligere sagt at de er tilfreds med forsikringer fra amerikanske myndigheter om at norske flyplasser ikke har vært fanger ombord på CIA-flyene som har landet i Norge.

- Vi har tatt opp alle de konkrete flygningene vi vet om, og fått avkreftet alle enkeltsaker. Vi tror ikke norsk territorium eller norsk luftrom er brukt for denne type ulovlige fangetransporter, sa pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD til Dagbladet.no i mars.