1000 kr i bot for å parkere i egen oppkjørsel

DRAMMEN (Dagbladet): Hver dag parkerer Morten Wehler en varebil i oppkjørselen til huset sitt. Det er ulovlig næringsvirksomhet, mener Drammen kommune, som har gitt ham 1000 kroner i dagbøter til han flytter bilen og næringsvirksomheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er i ferd med å knekke meg. Skal ikke jeg få lov å kjøre fram og tilbake fra jobb slik som alle andre? spør Morten Wehler.

Han driver et firma som distribuerer blader og magasiner til forhandlere i Drammens-området. Arbeidsdagen starter i sekstida på morgenkvisten.

Årelang krangel

- Tidligere hadde jeg alle bilene til selskapet stasjonert hjemme, men det har jeg sluttet med. Jeg kan ikke fatte hva som er galt nå, sier Wehler, som må betale 1000 kroner i dagbøter til kommunen.

Saken har versert i kommunale organer i tre år. Kommunepolitikere og -administrasjon mener Wehler driver næringsvirksomhet fra sin privatbolig. Det mener de er ulovlig, og ba han i 1998 avvikle denne driften.

Wehler nektet imidlertid å gi seg, og fortsatte å kjøre til og fra jobb slik han pleide. Politikerne svarte med å ilegge ham dagbøter. Først med 500 kroner, og deretter med 1000 kroner dagen. Wehler nekter å gi etter. Nå er kravet kommet opp i 576000 kroner. Nylig ble saken avvist av fylkesmannen.

Går til sak

- Det legges stor vekt på at klageren har opptrådt forsettlig og i strid med plan- og bygningsloven. Ved ikke å respektere pålegg vedtatt av kommunen, har han over lang tid fortsatt sin virksomhet og høstet gevinst, heter det i Fylkesmannens avgjørelse som ikke kan påklages.

Wehler går nå til sak mot fylkesmannen. Hans advokat, Einar A. Fuglesang, mener det er hårreisende at kommunen karakteriserer det som næringsvirksomhet at Wehler parkerer sin egen bil i oppkjørselen til huset.

- Jeg kjører også til jobben hver eneste morgen. Forskjellen på meg og min klient er at han kjører varebil, sier Fuglesang.

<B>FORTVILET:</B> Morten Wehler eier et selskap som kjører blader og aviser, men nektes å ta budbilen hjem etter endt arbeidsdag.