Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1000 lik kan ikke hentes ut på grunn av strålefare

Det radioaktive nivået ved Fukushima Daiichi er 4385 ganger høyere enn den lovlige grensen.

RADIOAKTIVE KROPPER:  Søndag hentet politibetjenter, ikledd beskyttelsesdrakt, ut et lik fem kilometer fra Fukushima Daiichi. Men stråleverdien er nå flerdoblet, og derfor er alt arbeid i evakueringssonen stanset. Foto: AP Photo/Politiet i Fukushima//Scanpix
RADIOAKTIVE KROPPER: Søndag hentet politibetjenter, ikledd beskyttelsesdrakt, ut et lik fem kilometer fra Fukushima Daiichi. Men stråleverdien er nå flerdoblet, og derfor er alt arbeid i evakueringssonen stanset. Foto: AP Photo/Politiet i Fukushima//Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De høye radioaktive nivåene innenfor Fukushima Daiichis evakueringssone hindrer myndighetene i arbeidet med å hente ut opp mot 1000 omkomne etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan for snart tre uker siden.

Likene har blitt utsatt for «høy radioaktiv stråling» i løpet av den tiden de har ligget der, sier en politikilde til Kyodo News.

Nivået av radioaktivt jod-131 er nå hele 4385 ganger høyere enn den lovlige grensen, melder nyhetsbyrået Reuters. Lørdag var strålingen til sammenlikning 1250 ganger høyere.

De japanske myndighetene hadde opprinnelig planer om å frakte dem ut av evakueringssonen, men ble nødt til å revurdere planene på grunn av strålefaren.

DNA-prøver Nå vurderer myndighetene å inspisere kroppene der de ligger, for å få dem renset og identifisert.

KRAFTVERKET:  Et flyfoto viser atomkraftverket Fukushima Daiichi. Det japanske atomenergibyrået mener myndighetene nå må vurdere å utvide evakueringssonen rundt kraftverket. Foto: REUTERS/Air Photo Service/Scanpix
KRAFTVERKET: Et flyfoto viser atomkraftverket Fukushima Daiichi. Det japanske atomenergibyrået mener myndighetene nå må vurdere å utvide evakueringssonen rundt kraftverket. Foto: REUTERS/Air Photo Service/Scanpix Vis mer

Ofrene kan bli identifisert ved hjelp av DNA-prøver fra neglene, men det vil være et møysommelig og tidkrevende arbeid å få renset prøvene. En dekontaminering av likene vil også kunne skade kroppene ytterligere.

Men det er ytterligere problemer som venter om man får fraktet dem ut. Å kremere dem vil kunne spre radioaktivt materiale, mens en begravelse vil kunne forurense jorda.

- Man må tilpasse tiltakene til de radioaktive verdiene, og derfor må det være profesjonelle på dette området som tilnærmer seg likene. En mulighet er å bruke dekontamineringskjøretøy, og deretter dekontaminere likene én og én, sier en atomekspert til Kyodo.

Vil utvide evakueringssonen Det japanske atomenergibyrået opplyste torsdag at myndighetene bør vurderere å utvide evakueringssonen rundt kraftverket.

SJEKKES FOR STRÅLING:  Lille Nagashima Rio ble født 15. mars i år - fire dager etter jordskjelvet i Japan. Hun ble født på et sykehus som ligger om lag 50 kilometer fra atomkraftverket. Her blir hun testet for radioaktiv stråling ved et evakueringssenter i Koriyama Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/Scanpix
SJEKKES FOR STRÅLING: Lille Nagashima Rio ble født 15. mars i år - fire dager etter jordskjelvet i Japan. Hun ble født på et sykehus som ligger om lag 50 kilometer fra atomkraftverket. Her blir hun testet for radioaktiv stråling ved et evakueringssenter i Koriyama Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/Scanpix Vis mer

Myndighetene har fra før evakuert alle som bor innenfor en radius av 20 kilometer fra kraftverket, mens de som bor mellom 20 og 30 kilometer fra Fukushima Daiichi, som først bedt om å bli boende, har blitt oppfordret til å flytte.

I en samtale med det japanske kommunistpartiet skal statsminister Naoto Kan ha gjort det klart at kraftverket må avvikles.
Regjeringen innser også at det kan bli nødvendig å nasjonalisere eieren av kraftverket, Tokyo Electric Power Company (Tepco), som nå risikerer erstatningskrav på drøyt 700 milliarder kroner om krisen fortsetter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media