1000 MC-kjørere i politiets søkelys

Smugling og salg av narkotika. Voldelig torpedovirksomhet. Tyveri og omsetning av biler, motorsykler og andre dyre gjenstander. Dette er politiets anklageliste mot mc-miljøet. 1000 mc-kjørere er i politiets søkelys på grunn av kriminelle handlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Så lenge de øvrige 49 000 lovlydige motorsyklister ikke befatter seg med kriminelle miljøer, har de ingen grunn til å frykte politiet. Vårt råd er enkelt og greit: Hold dere unna Hells Angels og Bandidos, så får dere ikke bråk! oppfordrer Morten Løw-Hansen, leder for politiets spesialenhet som etterforsker mc-kriminaliteten.

Skal uroe

- Men det er langt fra dette til å bli stoppet i en hvilken som helst småby flere ganger om dagen fordi man kjører motorsykkel i skinndress?

- Politiets mc-gruppe lærer opp kolleger over hele landet til å bekjempe lovbrudd. Enkelte ganger skjer det feil. Det beklager vi.

- Betyr det at polititjenestemenn ikke skal forlange identitetskort av en hvilken som helst motorsyklist?

- Vår strategi er å være til stede, vise oss i miljøene, gjøre kontroller og skape uro. Folk som har reint mel i posen må også finne seg i å bli stoppet av politiet noen ganger uten at det kalles trakassering. Vår oppgave er å isolere de kriminelle elementene i motorsykkelmiljøet.

- Ikke klag

Morten Løw-Hansen mener mc-kjørerne bagatelliserer årsakene til at de får med politiet å gjøre:

- De må ta noen oppgjør med seg sjøl også, ikke bare klage på oss. Mange kjøper motorsykler uten å spørre hvor delene kommer fra. De må vite at mye er tyvegods fra stjålne sykler.

Reiser du på et mc-treff, holder det ikke å snu ryggen til sidemannen når han putter i seg dop. Hvis folk rundt deg driver kriminell aktivitet, har du et problem selv om du lar være å blande deg inn.

Han har stor sans for mange av motorsykkelkjørernes stil:

- Det hvite mc-miljøet, de som ikke driver med faenskap, er kanskje det beste miljøet som finnes. Derfor er det dumt å la det bli ødelagt av folk som begår straffbare handlinger.

- Bidrar ikke

Odd Berner Malme, leder for Oslo-politiets etterretningsseksjon, mener man har lyktes i å stoppe mye av mc-volden.