- SKAL REDDE JOBBENE: Storbritannias statsminister Gordon Brown holdt avslutningstalen etter G20-toppmøtet i London. De 20 rikeste landene i verden har nå blitt enige om en tiltakspakke for å få bukt med finanskrisen i verden. - Hemmeligheten i banknæringer må ta slutt, sier Brown. Foto: Scanpix/AP
- SKAL REDDE JOBBENE: Storbritannias statsminister Gordon Brown holdt avslutningstalen etter G20-toppmøtet i London. De 20 rikeste landene i verden har nå blitt enige om en tiltakspakke for å få bukt med finanskrisen i verden. - Hemmeligheten i banknæringer må ta slutt, sier Brown. Foto: Scanpix/APVis mer

1000 milliarder dollar skal redde verden

G20-landene gir enorme beløp til IMF og strengere regler for finansnæringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her kan du lese hele slutterklæringen (på engelsk).

(Dagbladet.no): De 20 rikeste landene i verden (G20) har i dag blitt enig om en tiltakspakke for å stanse den globale finanskrisen.

Storbritannias statsminsiter Gordon Brown bekrefter at det på G20-toppmøtet er enighet om å gi 1000 milliarder dollar til organisasjoner som Verdensbanken og IMF (Det internasjonale pengefondet).

- Vi har kommet til enighet om hvordan vi sammen skal handle globalt. Vi vil gjøre det som er nødvendig for å gjenopprette vekst og arbeidsplasser, sier Brown.

I tillegg til å pumpe inn enorme beløp i verdensøkonomien har G20-landene blitt enige om strengere regler for hedge fond, skatteparadiser og banksystemet.

- Hemmeligheten i banknæringen må ta slutt. Vi er på vei inn i en grundig prosess der vi skal restrukturere vårt finansielle system for framtiden, sier den britiske statsministeren.

U-land skal få mer makt
Brown holdt den avsluttende talen på møtet og sa ifølge BBC at utviklingsland og økonomier i vekst skal få større påvirkningskraft i disse organisasjonene. Kritikken mot å distribuere krisepakken gjennom Verdensbanken og IMF har vært at de ikke i tilstrekkelig grad hjelper slike sårbare økonomier.

- Det er ingen kjappe løsninger, men vi kan redusere varigheten på ressesjonen og vi kan redde jobber. Og vi kan hindre at en slik krise rammer igjen, sier Brown.


Løftene innebærer en tredobling av midlene til Det internasjonale pengefondet (IMF), som får 500 milliarder dollar ekstra til å avhjelpe effektene av finanskrisen i en rekke land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt møte i år
I tillegg får IMF 250 milliarder dollar til programmet Special Drawing Rights og 250 milliarder for å få fart i verdenshandelen.
- Det er avgjørende å hjelpe framvoksende økonomier til å nyte godt av veksten fordi de har stått for en så stor andel av veksten i verdensøkonomien det siste tiåret, sier den britiske finansministeren Stephen Timms til nyhetsbyrået AFP.

G20-landene setter også et mål om å styrke Verdensbanken med 100 milliarder dollar årlig over de neste tre årene.

Det vil bli avholdt et nytt G20-møte i løpet av 2009 for å gjennomgå arbeidet med å nå målene som nå er skrevet i kommunikéet.

Alle er fornøyd
I forhandlingene har det foregått tautrekking mellom Tyskland og Frankrike på den ene siden og USA og Storbritannia på den andre.

Den tyske kansleren Angela Merkel og Frankrikes president Nicoals Sarkozy har argumentert kraftig for strengere internasjonal regulering. USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister Gordon Brown har fokusert mer på tilførsel av penger for å stimulere det økonomiske systemet i verden.

Men dagens resultat får skryt av alle parter.

- Avtalen er veldig, veldig god, et historisk kompromiss som vil gi verden en klarere finansiell struktur, sier Merkel til AP.

Sarkozy har også skrytt av avtalen, som han mener er mye bedre enn han hadde håpet. Brown skryter av det globale samarbeidet.

- For første gang har vi en felles tanke om hvordan vi skal rydde opp i bankene verden over for å restrukturere det finansielle systemet. Vi har overholdt våre forpliktelser overfor verdens fattige. Dette er kollektiv handling av mennesker fra hele verden, på sitt beste, sier Brown.

Grønn økonomi
G20-landenes samordnede tiltak vil øke verdens produksjon med 4 prosent innen utgangen av 2010, heter det i slutterklæringen fra toppmøtet i London.
- Vi har forpliktet oss til en enestående og samordner finansutvidelse som vil redde eller skape millioner av arbeidsplasser som ellers ville ha gått tapt, heter det i uttalelsen fra G20-landenes ledere.
Finansutvidelsen, som anslås til å utgjøre 5.000 milliarder dollar totalt, skal også stimulere overgangen til en «grønn» økonomi.
- Vi er innstilt på å komme med de langsiktige finanstiltak som er nødvendige for å gjenopprette veksten, heter det videre i G20s sluttkommuniké.
G20-lederne er også enige om å møtes igjen i New York i september.