Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1000 nye studentboliger

- En historisk satsing, mener studentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen øker bevilgningen til studentboligbygging med 70 millioner kroner til 220 millioner kroner i 2009-budsjettet.

- Vi er svært glade for 1000 nye studentboliger. Løftet er historisk og kommer på et tidspunkt da det virkelig er behov for det. Satsingen er i tråd med både regjeringens egne målsettinger og våre krav, sier Ingvild Reymert, leder i Norsk Studentunion (NSU).

Studentene er ikke like fornøyde når det gjelder forskning og studiefinansiering. Verken NSU eller Studentenes Landsforbund (StL) lar seg imponere over at «hvileskjæret» innen forskning og høyere utdanning nå er historie.

- Tilbake til null

- Hvileskjæret er reversert, men vi må huske at vi bare er tilbake til null. Det er begrenset hvor mye skryt vi kan gi når regjeringen reverserer kuttet de selv har kommet med, sier Reymert.

Regjeringen vil opprette 201 nye stipediatstillinger for å styrke forskerrekrutteringen. Dette mener NSU og StL er for lite.

- Vi står overfor et generasjonsskifte i universitets- og høgskolesektoren. Vi synes 200 for lavt og mener 500 stipendiatstillinger må til for å få en tilstrekkelig satsing på rekruttering av nye forskere, sier Reymert.Studentene synes 800 000 kroner per doktorgradsstudent er i minste laget. Samlet ramme for rekrutteringsprogrammet er 52,5 millioner kroner.

- Like fattige

«HISTORISK»: Studentene er langt mer fornøyde nå enn i 2004 da de demonstrerte mot kutt foran Stortinget. Foto: SCANPIX
«HISTORISK»: Studentene er langt mer fornøyde nå enn i 2004 da de demonstrerte mot kutt foran Stortinget. Foto: SCANPIX Vis mer

Satsene for utdanningsstøtte gjennom Lånekassen skal øke. Justeringen på 3 prosent tilsvarer prisøkningen, noe som øker basistøtten fra 85 000 til 87 600 kroner i året.

- En indeksregulering er fint, men studentene er tross alt like fattige som i fjor. Studentene må fortsatt jobbe ved siden av studiene, og målet om heltidsstudenten er like fjernt som før, sier NSU-lederen.

Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund har kommet med en samlet respons på statsbudsjettet.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!