- 1000 opprørssoldater stormet leiren

Minst 10 drept og 50 fredsbevarende soldater fortsatt savnet etter angrepet i Darfur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 10 er drept og 50 soldater er fortsatt savnet og fryktes drept etter det verste angrepet mot Den afrikanske unionen (AU), siden de utplasserte styrker i Darfur-regionen i 2004.

Angrepet mot militærbasen i Haskanita skjedde lørdag kveld rett etter solnedgang. Soldater i den fredsbevarende styrken forteller at rundt 1000 opprørere stormet militærleieren.

Opprørerne kom også i et tredvetalls kjøretøy og plyndret og vandaliserte leiren.

- Det pågår en krig mellom opprørerne og regjeringen, og AU er i skvis mellom de to, sier en kilde i Den afrikanske union til nyhetsbyrået AP.

Utbrytergruppe

Motstanden mot AUs fredsbevarende styrker har økt i det vestlige Darfur. Opprørsgruppene føler styrkene ikke er nøytrale, og at de favoriserer regjeringen i Khartoum. Derfor er opprørs-gruppene blitt holdt ansvarlig for flere angrep mot AU-styrker de siste årene.

Kilder i opprørsbevegelsen sier til BBC at gårsdagens angrep mot militærleiren i Haskanita ble utført av utbrytere.

- Det er en gruppe som er blitt utvist. De er på jakt etter kjøretøy og våpen. De kunne ikke få dette innenfor opprørsbevegelsen, og de har ikke kapasitet nok til å nedkjempe regjeringsstyrkene. De anså AU som et lett bytte, sier Ibrahim Jalil, talsmann for opprørsgruppa Justice and Equality Movement (JEM), til BBC.

FRYKTES DREPT: 50 soldater fra Den afrikanske union (AU) er fortsatt savnet og fryktes drept etter gårsdagens angrep mot militærleiren. Dette bildet viser en av AU-soldatene på et arkivfoto fra august i år. Foto: AFP PHOTO/FILES/AMIS/STUART PRICE/SCANPIX
FRYKTES DREPT: 50 soldater fra Den afrikanske union (AU) er fortsatt savnet og fryktes drept etter gårsdagens angrep mot militærleiren. Dette bildet viser en av AU-soldatene på et arkivfoto fra august i år. Foto: AFP PHOTO/FILES/AMIS/STUART PRICE/SCANPIX Vis mer

En talsmann for AU kan bare konstatere at de har mistet mange av sine etter gårsdagens voldsomme angrep.

- Dette er det største tapet av menneskeliv og det største angrepet på Den afrikanske union, sier Noureddine Mezni til AP.

Den dårlig utstyrte AU-styrken består av 7000 soldater. Etter planen skal denne styrken erstattes av en felles AU- og FN-styrke på 26 000 soldater ved årsskiftet.

Norge har sammen med Sverige sagt ja til å stille med 400 soldater i en ingeniørbataljon.

Uheldig tidspunkt

Gårsdagens angrep kommer på tidspunkt da både AU og FN forsøker å legge til rette for fredssamtaler mellom regjeringen og opprørerne.

Den sørafrikanske erkebiskopen Desmond Tutu landet i hovedstaden Khartoum søndag. Desmond Tutu leder en internasjonal fredsdelegasjon med blant annet USAs tidligere statsminister Jimmy Carter og FNs tidligere Irak-utsending Lakhdar Brahimi.

De skal møte Sudans president Omar al-Bashir i tillegg til flere opposisjonsledere, ulike klanledere og representanter for de internt fordrevne flyktningene i landet.

Konflikten i Darfur startet i 2003, da regjeringen i Khartoum vervet den proarabiske Janjaweed-militsen til å slå ned et etnisk opprør. Siden da har konflikten krevd over 200.000 liv, og tvunget to millioner mennesker på flukt fra sine hjem.

De første soldatene fra den nye fredsbevarende styrken skal være på plass i Darfur i oktober. Fra 31.desember skal de ta over ansvaret for området.

PLYNDRET OG VANDALISERT: Sudanesiske soldater leter gjennom den plyndrete og vandaliserte leiren etter gårsdagens angrep.
<B>SKAL SKAPE FRED:</B> Desmond Tutu og Jimmy Carter landet i Khartoum søndag. De er i Sudan for å skape fred mellom partene.
<B>2,5 MILLIONER PÅ FLUKT:</B> Darfur-flyktningen Khadija Moussa får behandling for malaria i Otash-leiren i det sørlige Darfur. Minst 2,5 millioner innbyggere er fanget i konflikten mellom regjeringen i Khartoum og opprørerne i Darfur.