Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1000 passasjerer sperret inne i t-banetunnel

Hjelpen kom aldri til de over 1000 passasjerene som i halvannen time satt innesperret i mørke og stappfulle t-banevogner etter at lynet slo ut strømmen. Fortvilte passasjerer knuste vinduene for å få luft, og måtte selv varsle Oslo-politiet. To personer er til legesjekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinne i 30-åra ble fraktet ut av vogna i 19-tida på båre. Kvinnen med sukkersyke er nå sendt til legeundersøkelse. En 16 år gammel gutt fikk astmaanfall inne i tunnelen, og har også fått legehjelp.

Etter en time inne i den mørke tunnelen, ga passasjerene opp å vente på Oslo Sporveier. De tok beina fatt for å unnslippe tunneldramaet. Like etter klokka 18 hadde alle passasjerene kommet seg ut av tunnelen.

Strømstansen skjedde midt i verste rushtida da lynet slo ned klokka 16.45. To stappfulle tog med til sammen mellom 1000 og 2000 passasjerer ble stående bom fast i tunnelen mellom stasjonene Carl Berner og Tøyen i Oslo.

Måtte varsle selv

- Det var tilløp til panikk. Folk knuste ruter for å få luft, sier politimann Kjell Berg til Dagbladet.no.

Han var om bord på t-banen, og varslet selv politiet og ba dem rykke ut for å evakuere passasjerene. Dette skjedde i 17.30-tida - da hadde Oslo Sporveier fortsatt ikke kontaktet politiet

- Vi fikk ingen informasjon. Folk hoppet ut av vognene for å få puste. Lufta ble raskt forferdelig inne i vognene, forteller Berg.

Rakk aldri å evakuere

Informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo Sporveier tar kritikk for at det tok så lang tid.

- Vi har gode rutiner når vi først bestemmer oss for å evakuere. I dag gikk det for lang tid før det ble besluttet å evakuere, sier Rydmark.

De rakk aldri å starte noen evakuering. Etter rundt en time i de klamme t-banevognene, hadde folk fått nok. De hoppet ut og startet å gå til nærmeste stasjon hvor brannvesen, politi og ambulanser nå ventet.

- Det viktigste er at ingen er kommet fysisk til skade, sier infosjef Rydmark.

Lå i midtgangen

Et øyenvitne forteller at flere passasjerer opplevde stansen som dramatisk.

- Folk hadde problemer med å puste. Det var så dårlig luft at de knuste flere vinduer for å få gjennomtrekk, forteller Kennet Bratteberg (30) til Dagbladet.no.

Flere personer la seg i midtgangen med hodet mot gulvet for å trekke luft. Bratteberg bekrefter at Oslo Sporveier ikke ga noen som helst informasjon til de som satt i de strømløse vognene. Da politiet fikk meldinga, tok de selv kontakt med t-baneselskapet.

- Jeg vil ikke si at Oslo Sporveier skulle ha varslet oss. Men jeg har selv sittet innesperret på t-banen ved strømstans, og en time er lang tid, sier operasjonsleder Hilde Walsø i Oslo-politiet.

Kjørestrømmen er nå tilbake, og trafikken vil bli satt igang snarest. Passasjerene som får ekstrautgifter på grunn av strømstansen får disse refundert av Oslo Sporveier.

MÅTTE REDDE SEG SELV: Passasjerene måtte ta beina fatt etter å ha vært innesperret i over en time.