Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MS-13-ledere arrestert i politirazzia

1000 politibetjenter slo til mot «USAs mest fryktede gjeng»:
- De er ekstremt brutale

44 personer arrestert i 50 aksjoner mot gjengen MS-13.

STORAKSJON: Rundt ett tusen politibetjenter var involvert da 50 aksjoner ble gjennomført i Los Angeles. Midt på natta fikk de overrasket en av USAs mest brutale gjenger. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som omtales som «USAs mest fryktede gjeng», MS-13, er nå betraktelig svekket, skriver CNN.

Gjengen, som har flere titalls tusen medlemmer over hele verden, har base i Los Angeles.

Natt til 17. mai gjennomførte rundt 1 000 betjenter fra lokale og føderale myndigheter, totalt 50 væpnede aksjoner over hele Los Angeles. Målet var å arrestere høytstående medlemmer av den beryktede, kriminelle gjengen.

44 personer ble arrestert.

Tok dem på senga

Et av målene var en liten butikk like utenfor sentrum av den amerikanske storbyen. Rundt et dusin agenter fra Direktoratet for alkohol, tobakk, skytevåpen og sprengstoff (AFT) ankom stedet tungt bevæpnet klokka fire om natta.

Håpet var å arrestere MS-13 medlemmene mens de sov.

CNN var med på aksjonen, og beskriver det hele som fredelig. Agentene hadde overraskelsesmomentet på sin side.

Se video av aksjonene øverst i saken.

Med seg ut av butikken hadde betjentene seks personer. Noen av dem er mistenkte gjengmedlemmer, andre kan ifølge myndighetene være ofre for menneskehandel.

Halvparten er illegale innvandrere

44 ARRESTERT: Politiet fikk arrestert 44 personer med tilknytning til MS-13. Halvparten er illegale innvandrere. Foto: CNN 
44 ARRESTERT: Politiet fikk arrestert 44 personer med tilknytning til MS-13. Halvparten er illegale innvandrere. Foto: CNN  Vis mer

Den beryktede gjengen skal i lang tid ha brukt nettopp slike småbutikker til å oppholde seg i, og myndighetene i USA mistenker at MS-13 har brukt disse stedene for å skjule narkotikavirksomhet, menneskehandel og prostitusjon.

- I dag har vi svekket gjengens ledelse og kontroll, sier Eric Harden i ATF til CNN.

Av de 44 personene som ble arrestert, skal halvparten være illegale innvandrere, ifølge statsadvokat Sandra Brown.

Amerikanske politimyndigheter har tidligere hevdet at MS-13 har for vane å rekruttere fra nettopp denne gruppa. Politiet understreket likevel at aksjonene ble gjennomført for å slå ned på voldelig kriminalitet, ikke ulovlig innvandring.

Omfattende og brutal virksomhet

De arresterte står overfor en rekke tiltalepunkter, inkludert svindel, narkotikavirksomhet og drap. De fleste kan risikere flere tiår i føderalt fengsel. Tre personer risikerer dødsstraff, ifølge statsadvokaten.

MS-13 er kjent for å være brutale. Ekspertene er klare på at MS-13s metoder er spesielt brutale sammenlignet med andre kriminelle gjenger. Bare i løpet av de siste månedene har flere groteske drap blitt omtalt i medier over hele USA.

- Deres brutalitet er på et ekstremt høyt nivå, og minner om det vi hører om fra narkokarteller i Mexico, sier Harden, som har fulgt gjengen i flere tiår.

MS-13 er beryktet for å beskytte virksomheten sin med brutale drap. De har blant annet drept informanter med macheter. I 2016 ble blant annet tre videregåendeelever drept av MS-13-medlemmer på Long Island i New York.

To elever på 15 og 16 år ble drept med balltre og machete. En tredje elev, en 18 år gammel mann, var medlem av gjengen, men skal ha blitt drept fordi andre medlemmer trodde han samarbeidet med myndighetene.

GJENGMEDLEMMER: En reporter bruker telefonen sin til å fotografere bilder av MS-13-medlemmer under en pressekonferanse i Los Angeles onsdag. Foto: Jae C. Hong/AP Photo / NTB Scanpix 
GJENGMEDLEMMER: En reporter bruker telefonen sin til å fotografere bilder av MS-13-medlemmer under en pressekonferanse i Los Angeles onsdag. Foto: Jae C. Hong/AP Photo / NTB Scanpix  Vis mer

Etterforskningen av MS-13, som startet i 2004, har hele tida vært rettet mot ledelsen og de mest voldelige medlemmene av gjengen i Los Angeles, samt deres koblinger til den meksikanske mafiaen.

- Vi tror vi får størst innvirkning dersom vi går etter høytstående medlemmer. Med det samme de er fjernet fra gatene, vil gruppa bli uorganisert, og det vil minimere deres aktivitet i en god stund framover, sier Harden i AFT til nyhetskanalen.

Ifølge direktoratet tjener MS-13s omfattende virksomhet penger på utpressing, kidnappinger, våpen- og narkotikasmugling - samt menneskesmugling og prostitusjon.

Svartelista av Trump

På tross av at amerikanske myndigheter har arbeidet med å slå ned på den brutale gruppa i flere tiår, har gjengen fått mer oppmerksomhet den siste tida. Gjengen har ofte blitt trukket fram av president Donald Trump i forbindelse med argumenter for strengere grensekontroll og muren mot Mexico.

UBEHAGELIGE INNVANDRERE: President Donald Trump holdt tidligere i uka en tale hvor han nevnte MS-13. : - Vi skal gå etter gjengene som utnytter våre uskyldige borgere, sa presidenten. Video: CNN Vis mer

Administrasjonen til Trump har likevel ikke lyktes med å anslå hvor mange av MS-13s medlemmer som er illegale innvandrere.

Tidligere denne uka uttalte presidenten følgende under en tale:

- MS-13 vil veldig snart forsvinne fra gatene våre, tro meg.

I april skrev Trump en lignende melding på Twitter:

- Den svake innvandringspolitikken til Obama-administrasjonen har tillatt MS-13 å spre seg i amerikanske byer. Vi fjerner dem raskt!

Føderale myndigheter har på sin side fortalt at planene for onsdagens aksjoner startet for hele tre år siden, altså under Obamas presidentperiode.

Det er dessuten lite statistikk som viser at gruppa har vært mer aktiv i USA de senere åra. Heller ikke at de er mye farlige enn andre gjenger, sier eksperter ifølge CNN.

- Holdningen om at dette er en helt ny trussel, og at det bare er innvandrere, har ingen rot i virkeligheten, sier Jorja Leap, som forsker på gjengkriminalitet ved UCLA.

Hele Norges coronakart