1000 registrert av nazister

I løpet av 1999 fikk organiserte nynazister utlevert personopplysninger og passbilder av rundt 1000 svensker, deriblant kjendiser, politikere og jøder. Opplysningene fikk nazistene av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de registrerte personene er TV-kjendiser, politikere, journalister, skoleelever og jøder. Alle befinner seg på «fiendelistene» som nynazistene har opprettet, skriver Aftonbladet.

Avisen har hatt tilgang til flere av de nazistiske listene og hevder at hele Sverige er kartlagt.

Passopplysningene kan hentes ut i samsvar med svensk lov, og ifølge Aftonbladet har virksomheten pågått i ti år. Opplysninger om den drepte fagforeningsmannen Björn Söderberg, som ble skutt 12. oktober i fjor, ble hentet ut av politiets passregister bare en måned tidligere, den 8. september, av en person som skjulte seg bak pseudonymet Peter Karlsson.

I dag dømte Stockholms tingsrätt de tre nynazistene som var siktet for drapet på fagforeningslederen Björn Söderberg, to fikk 6 år mens den tredje fikk 4 og et halvt års fengsel. Retten anser det ikke bevist hvem som drepte Söderberg.

Politiet maktesløse

«Kommunister og militante antifascister i området rundt Eskilstuna. Ledende aktivister står i fet trykk. Savner du noen? Send oss en e-post», står det på en liste med hundrevis av navn fra flere svenske byer.

Forskjellige nazigrupper har operert fra postboksadresser i Helsingborg, Göteborg, Ale, Säffle og Stockholm. Av 35.000 forespørsler til svensk politi i fjor kom rundt 1.000 fra kjente nazister.

Mens Aftonbladet har kunnet kartlegge den nazistiske virksomheten, forbyr grunnloven politiet å gjøre det samme. Politiet får ikke undersøke hvem som ber om å få utlevert opplysninger fra passregisteret, og det får heller ikke lov til å varsle personene det er blitt hentet ut opplysninger om.